The great Dutch wine hiker's book *LOOKED*

The great Dutch wine hiker's book *LOOKED*

Glooiende heuvels met wijngaarden, verborgen akkertjes vol wijnstokken, rijpende druiven met morgendauw erop… Je verwacht het niet in Nederland. Maar niets is minder waar, want je vindt in ons land tegenwoordig bijna tweehonderd wijngaarden en dat aantal groeit gestaag. De kwaliteit van de Nederlandse wijnen neemt toe, zodat we onszelf eigenlijk een bescheiden wijnland kunnen noemen. – TEKST + BEELD ANWB

De beste manier om de glooiende glorie van de opkomende wijncultuur in Nederland te ervaren, is natuurlijk te voet. Met een paar stevige schoenen aan kun je heerlijk door de buitengebieden van onder andere Maastricht, Domburg, Zeist, en Sneek wandelen en de wijngaarden die zich langs het pad uitstrekken bewonderen. Na zo’n wandeling heb je je glas wijn natuurlijk dubbel en dwars verdiend. Klinkt dat als een goed plan, maar heb je wat inspiratie nodig?

Het grote Nederlandse wijnwandelboek

Wine Walks Book

In Het grote Nederlandse wijnwandelboek vind je 25 wandelroutes van circa 5 tot 25 kilometer die langs Nederlandse wijngaarden en wijnmakers lopen en eindigen bij een gastvrije horecagelegenheid waar je een lekker glas wijn kunt drinken. Dat kan het proeflokaal van een wijnmaker zelf zijn, een café waar je lokaal of regionaal geproduceerde wijn kunt bestellen of gewoon een leuk adresje die bijzonder lekkere buitenlandse wijn onder de kurk heeft, want de productiecapaciteit van veel Nederlandse wijnmakers is nog te klein om het hele jaar door te kunnen garanderen dat er een ‘château Néerlandais’ voorradig is.

Bij elke wandelroute is bovendien te lezen wat er onderweg zoal te zien valt en leer je het een en ander over de omgeving. Zo weet jij na je wandeling door de duinen van Texel bijvoorbeeld dat er op het eiland ongeveer evenveel schapen als inwoners rondlopen. Én dat de befaamde Texelse lamskoteletjes goed samengaan met een glas rode wijn.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ANWB.

 

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to Winelife Magazine now!

Want to stay up to date with the best articles? Follow Winelife magazine on Instagram, Facebook and sign up for our fortnightly newsletter.

en_GBEnglish (UK)

Winelife preview copy

Discover everything about Winelife Magazine

By requesting the preview copy, you agree to commercial e-mail marketing.