Champagne breakfast

Champagne breakfast

Borrelpraat: in every issue of WINELIFE Magazine, we have an item Borrelpraat, featuring the wine news you wouldn't want to miss. -TEXT + IMAGE EDITORS 

Champagne breakfast

Het onafhankelijke champagnehuis Carole Noizet heeft een behoorlijk uitgebreid assortiment en het is het fijnste om dit ter plaatse te gaan proeven. Vanuit Utrecht is het nog geen 5 uur rijden naar Saint-Thierry, dicht bij Reims aan de Route du Champagne. Hier verbouwt de derde generatie de champagnedruiven chardonnay, pinot noir en (pinot) meunier, en maakt ook zelf de wijnen. Carole heeft het vak geleerd van haar vader en de Cuvée Fleur de Vigne zit in een prachtige fles waarvoor haar moeder de decoratie van een druivenplant heeft gemaakt. Er is al een Brut Tradition voor € 16. Er zijn ook gastenkamers te boeken, waar je voor nog geen € 100 per nacht logeert – midden in de Champagnestreek, inclusief ontbijt. Doen!

Foute coupe

Bij champagne zijn de keuze en de voorbereiding van het glas essentieel. Tulpvormige glazen zijn het beste om uit te drinken. Ze moeten voldoende hoog zijn, zodat de bubbels genoeg plek hebben om zich te ontwikkelen en de aroma’s zich kunnen ontplooien. Let op bij het afwassen: afwas- en spoelmiddel laten een vettig laagje achter op de glaswand en dat verhindert de bubbelvorming. Spoel glazen met warm water en laat ze drogen op een rek. Niet afdrogen dus. En de coupe dan? De Franse taal staat er nog bol van, zoals de uitdrukking ‘champagne à la coupe’, maar kenners zijn het erover eens: weg met de coupe. Het glas is niet hoog genoeg om de bubbels zich te laten ontwikkelen, het schuimlaagje blijft achterwege of verdwijnt snel en de aroma’s kunnen zich niet ontplooien, maar ontsnappen meteen. Bovendien is de coupe onpraktisch en hij loopt snel over. Ook de flûte verliest aan populariteit, behalve op feestelijke momenten die om veel bubbels vragen. Je kunt er immers je neus niet in stoppen om de wijn te ruiken.

(...)

 

Want to read more wine news? Then order here WINELIFE issue 80.

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to WINELIFE Magazine now!

Want to stay up to date with the best articles? Follow WINELIFE magazine on InstagramFacebook and sign up for our fortnightly newsletter.

en_GBEnglish (UK)

Winelife preview copy

Discover everything about Winelife Magazine

By requesting the preview copy, you agree to commercial e-mail marketing.