Californische sterren

Californische sterren

Omdat wijn zo gewild is bij verzamelaars, stijgen de prijzen van de mooiste flessen. Niet alleen in klassiek Bordeaux en Bourgogne, maar ook buiten Europa. We zoomen in op Californië, waar de wachtlijsten voor beroemde cultwijnen langer zijn dan ooit. – TEKST + BEELD REDACTIE

Californische wijnen zijn sterk gestegen in prijs, dat laat de wereldwijde marktplaats en ook graadmeter voor de wijnhandel Liv-ex zien (London International Vintners Exchange). Cultwijn Screaming Eagle spant de kroon. In het vorige nummer van WINELIFE toonden we aan de hand van Liv-ex dat er wereldwijd een onverzadigbare kooplust is, waardoor wijn zelfs beter presteert dan goud. Nu zoomen we in op de California 50-index. Dat is een onderdeel van Liv-ex dat de gemiddelde prijsontwikkeling volgt van de vijf lokale topwijnen Screaming Eagle, Harlan Estate, Dominus, Opus One en Ridge Monte Bello. In 2021 steeg deze index met maar liefst 32 procent! Zo had Screaming Eagle vintage 2010 in het jaar 2013 nog een marktprijs van ongeveer € 4.500 (voor 3 flessen van 75 centiliter) maar nu staat de wijn genoteerd voor € 14.500.

Cultwijnen

In de jaren 80 zag je in Napa Valley de opkomst van voornamelijk Cabernet Sauvignons en Cabernet-melanges geproduceerd in minuscule hoeveelheden en verkocht voor hoge prijzen. Wijnhuizen zoals Screaming Eagle, Harlan, Dalla Valle en Colgin hadden vanaf het begin lange wachtlijsten om de wijnen rechtstreeks te kopen. Screaming Eagle’s succes begon met het kritische oog van de lokale makelaar Jean Philips. Hij verwierf uitgelezen percelen in Oakville en legde er wijngaarden aan met een mix van Bordeaux-variëteiten en wat Sauvignon Blanc.

(…)

 

Want to read more wine news? Then order here The latest WINELIFE issue 76.

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to WINELIFE Magazine now!

Want to stay up to date with the best articles? Follow WINELIFE magazine on InstagramFacebook and sign up for our fortnightly newsletter.

en_GBEnglish (UK)

Winelife preview copy

Discover everything about Winelife Magazine

By requesting the preview copy, you agree to commercial e-mail marketing.