The adventurous nature of syrah and its alter ego shiraz

The adventurous nature of syrah and its alter ego shiraz

Deze krachtpatser met meerdere gezichten ontwikkelt zich de laatste decennia tot een echte wereldburger. Steeds verder rukt hij op, met in zijn kielzog een waaier aan intrigerende wijnen.

Je hebt mensen die het best presteren in hun eigen vertrouwde omgeving. Trek je een parallel naar druiven, dan kom je bijvoorbeeld uit bij een notoire thuisblijver als nebbiolo. Deze druif wil eigenlijk uitsluitend presteren in zijn eigen thuisregio Piemonte. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de types die juist graag reizen en overal ter wereld weten te floreren. Cabernet sauvignon is een voorbeeld van de klassieke reiziger, die zich als Hemingway over de hele wereld op zijn gemak voelt. De laatste decennia heeft syrah het stokje van cabernet sauvignon overgenomen. In razend tempo, als een eigentijdse Marco Polo, trekt deze van oorsprong Franse druif de wereld over. Reis mee met deze avonturier en je komt op plekken die je in je stoutste dromen niet voor mogelijk hield.

Zijn roots

De wereld mag hij inmiddels intensief bereizen, in zijn oorspronkelijke thuis de Franse Rhôneregio heeft syrah niet aan invloed ingeboet. Het oergebied van syrah is de noordelijke Rhône, waar hij de enige toegestane blauwe druif is. Côte-Rôtie en Hermitage zijn de klinkende namen waarvan wijnliefhebbers geen genoeg kunnen krijgen. Echter, deze appellations zijn klein en zo gezocht dat de prijzen van hun wijnen door het dak zijn gegaan. Tekenend is dat de hele noordelijke Rhône maar 4 procent van de wijnproductie van de complete Rhône voor zijn rekening neemt. De overige 96 procent wordt geproduceerd in de zuidelijke Rhône. Ook hier is syrah onmisbaar, maar als een van de andere druiven. De wijnen van de zuidelijke Rhône zijn bijna allemaal het resultaat van blenden. Grenache, mourvédre, carignan en cinsault zijn dan geregeld syrah’s kompanen.

Zijn eerste overzeese avontuur

We maken een reuzensprong in tijd en ruimte en we komen terecht down under, net buiten de stad Adelaide. Het jaar is 1832 en immigrant James Busby heeft zojuist voet aan wal gezet. In zijn hutkoffers bevindt zich een aantal stekjes van druiven die hij uit Frankrijk heeft meegenomen. De nieuwe avontuurlijke bewoners van dit iets eerder gekolonialiseerde gebied zoeken een druif die de lokale hitte aankan. De door Busby meegenomen syrah blijkt een schot in de roos en wordt rijkelijk aangeplant in gebieden als Hunter en Barossa Valley. Al snel verbastert zijn naam tot shiraz en wordt hij veruit de belangrijkste druif. Niet alleen in de streek, in heel Australië. Opvallend is dat shiraz hier als basis dient voor heel verschillende wijnen. Denk aan zwaar rood, mousserend rood en met name een versterkte wijn die ergens doet denken aan port.

Zijn afgang

Maar de wereld is er niet klaar voor, noch voor syrah uit de Rhône, noch voor shiraz uit Australië. Cabernet sauvignon trekt alle aandacht naar zich toe. Down under krijgt werkpaard shiraz het zwaarder te verduren dan ooit. Op zijn best verdient hij een plekje in de Cabernet Sauvignon/Shiraz-blend, die ontstaat omdat wijnhandelaren anders met vrachtwagenladingen Shiraz blijven zitten. In 1986 kiest de Australische overheid eieren voor zijn geld en subsidieert het uittrekken van de iconische, vaak immens oude stokken shiraz. Veel producenten grijpen deze gelegenheid met beide handen aan.

Zijn wedergeboorte

Dan, aan de andere kant van de aarde, vindt er een kleine renaissance plaats. Een aantal goede jaargangen in de Rhône, gecombineerd met producenten die hun mouwen opstropen, levert een rits aan kwaliteitssyrah’s op. Tel daarbij op dat de consument een beetje cabernet sauvignon-moe werd en ineens is daar de aandacht die syrah verdient. Voor sommigen is het te laat, maar andere Aussies realiseren zich net op tijd dat ze met hun oude stokken goud in handen hebben. Ze gaan aan de slag en bestormen de markt met hun eigen stijl Shiraz: zwoel, krachtig en overweldigend. Deze wijn verovert in de jaren 90 van de vorige eeuw de wereld en doet het succes van syrah in de Rhône verbleken. Het bijzondere is dat de stijl van de twee wijnen – Syrah uit de noordelijke Rhône en Shiraz uit Australië – heel verschillend is!

The adventurous nature of syrah and its alter ego shiraz

TEXT HUIB EDIXHOVEN

Read the whole article in WINELIFE 67. You can order here.

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to Winelife Magazine now!

en_GBEnglish (UK)