The grape of Piedmont: Nebbiolo

The grape of Piedmont: Nebbiolo

Nebbiolo hoort bij de grote druiven van de wereld waarvan grootse wijnen worden gemaakt. Tijdens de WineLife-proeverij werd die opvatting dik bevestigd. Wat een geweldige wijnen verschenen er op de proeftafel. Uit de 67 inzendingen selecteerde Rijst samen met David van Steenderen, restaurateur en winnaar van het NK Wijnblindproeven, de 27 allermooiste. Text Magda van der Rijst

Nebbiolo is dé druif van Piemonte, de streek in het noorden van Italië. De bekendste nebbiolowijnen zijn Barolo en Barbaresco. Ook uit Piemonte, en eveneens van de partij tijdens onze proeverij, waren Nebbiolo’s uit Langhe, Gattinara uit Alto Piemonte en, uit Lombardia, verschillende soorten Valtellina. Het niveau van de inzendingen lag ongekend hoog.

Geen lieverdje
Niet iedereen houdt van wijnen van de nebbiolodruif. Het is een opvallende persoonlijkheid met stevige zuren en een flinke bite. Het verschil tussen een ‘mwah’ en een ‘wauw’ zit ‘monder andere in de rijpheid van de tannine. Rijpe tannine geeft structuur en grip aan een verder zachte wijn, onrijpe tannine maakt de wijn stug en stroef. Nebbiolo is zelden een lieverdje, maar een wijn met karakter waarvan je houdt of die je, als je de goede pakt, leert waarderen. Met een van deze 27 wijnen moet dat zeker lukken. De echte lastpakken lieten we links liggen, maar voor wijnen waar je een beetje moeite moet doen, waren we absoluut niet bang.

Tijd en ruimte
Grote Nebbiolo’s hebben een lang leven. Sommige raken na een jaar of vijf pas op dronk en kunnen makkelijk 20 jaar ouderen. Maar, zo constateerden wij, dat zullen de meeste niet halen. Daarvoor zijn ze te spannend, te lekker. Behalve tijd heeft Nebbiolo ook ruimte nodig. Oveschenken in een karaf doet de meeste goed en drink de wijn uit een glas met een brede kelk. Met een beetje lucht opent hij zich en onthult slokje voor slokje zijn geheimen.

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to Winelife magazine now!

en_GBEnglish (UK)
Wine and food event in the heart of Amsterdam