One size more!

One size more!

Als we aan wijn in grote volumes denken, dwalen onze gedachten af. Wat zijn nu de echt grote volumes? Er zijn grote flessen en de bag-in-boxwijnen, maar het kan nog veel groter. Het grootste verzonden formaat in wijn? Zeecontainers, het gaat dan om bulktransport. Bijna een derde van alle wijn wordt vervoerd in bulk. We zijn hier ingedoken om er het fijne van te weten te komen. En gingen op bezoek bij een bottelaar van bulkwijn in België. – TEKST + BEELD NIEK BEUTE

Wat is bulk?

Het betreft alle wijnen die niet gebotteld worden vervoerd. De wijn wordt getransporteerd in containers om op de plaats van bestemming gebotteld te worden. Veelal worden deze containers per boot verplaatst, om vervolgens door een vrachtwagen naar de bottelaar vervoerd te worden.

Imago

Zo’n 15 jaar geleden had bulktransport een slechte naam. Er was veel minder kennis over het stabiel vervoeren van niet-gebottelde wijn. De keuze voor dit transport was puur gericht op kostenbesparing, waardoor het gebruik ervan zich voornamelijk richtte op matige wijnen. De kwaliteit – die al gebrekkig was – liep snel terug door bederf tijdens het transport en de consument moest dat dan maar slikken. De hedendaagse kwaliteit van containervervoer is enorm ontwikkeld. Het gebruik ervan richt zich allang niet meer enkel op instapwijnen. De prijzen van wijn die in bulk wordt vervoerd, zijn gestegen tot een consumentenprijs van wel € 10 per fles. Dat bevestigt de kwaliteit en het vertrouwen in dit type vervoer.

 

Ben je benieuwd naar meer over volumes in wijn? Je leest ze in het nieuwste WINELIFE Magazine 76. Losse nummers bestel je here!

Don't want to miss a single edition? Subscribe then subscribe to WINELIFE Magazine now!

Want to stay up to date with the best articles? Follow WINELIFE magazine on InstagramFacebook and sign up for our fortnightly newsletter.

 

en_GBEnglish (UK)

Winelife preview copy

Discover everything about Winelife Magazine

By requesting the preview copy, you agree to commercial e-mail marketing.