De kersttradities zijn er nét wat aparter, de wijnen ook. We tippen er drie voor de feestdagen en daarna. Naast witte wijn is nu het Oostenrijkse rood booming. Ga in de winter vooral zelf naar het land om te wandelen, skiën en voor een stedentrip Wenen.
Tekst: Marjolein Schuman, Beeld: Carletto Photograhpy / Austrian Wine
Geesten verjagen met Kerst
Cadeautjes worden hier niet door de kerstman of Sinterklaas geschonken, maar door het kindje Jezus. En die komt door het sleutelgat naar binnen, jawel. Bij het aloude ‘Perchtenlopen’ in Tirol en Salzburgenland, schrik je van angstaanjagende figuren in dierenvellen die met veel lawaai de wintergeesten verjagen. Uitgebreide sessies kerstkoekjes bakken vind je in alle Oostenrijkse keukens. En de traditie om thuis kerststallen tentoon te stellen, komt al uit 1782. Maar vooral wordt uitgekeken naar het uitgebreide kerstmaal waarbij die lekkere lokale wijnen worden gedronken.
Mmm! Sekt van kwaliteit
De maaltijd begint feestelijk met bubbels. Oostenrijkse Sekt wordt meestal gemaakt volgens de methode traditionelle, met een tweede gisting in de fles. Lekker als aperitief bij zeevruchten of lichtere vleesgerechten. Andere lichte stijlen wit met frisse zuren kunnen nu ook. Als hoofdgerecht met Kerst is karper populair, vleeseters krijgen kerstgans. Een weelderige Grüner Veltliner past bij beide. Een fruitige rode wijn ook, die dan licht gekoeld het lekkerste is. De weelderige, houtgerijpte rode wijnen kun je combineren met verschillende vleesgerechten maar ook met gegrilde groenten. Of drink ze bij hapjes voor de haard, om een koude avond zwoel te maken.
Rijpe rode wijnen
Dat Oostenrijk witte wijnen van wereldklasse produceert, is niets nieuws. De afgelopen jaren volgden de Oostenrijkse rode wijnen die echter op de voet en halen de krantenkoppen met hun internationale ratings. En dat is geen wonder, want sinds 2015 hebben ze hier de ene na de andere uitstekende oogst. Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent en consorten geven sappige, rijpe rode wijnen vol fruit. En toch met die typische Oostenrijkse frisheid, alsof je de Alpen proeft.
3 wijntips voor bij het kerstmaal
1 Steininger Grüner Veltliner Sekt / WIJNKRING WINKELS + PERFECTEWIJN.NL / € 26,95
Fijne mousse in de mond, romig en verfrissend met aroma’s wit fruit, bloesem, Darjeeling-thee, en witte peper. Gemaakt door Karl Steininger en zijn vrouw Brigitta die in 1980 het Weingut overnamen, moderniseerden en zich ook toelegden op mousserend. Hiermee staan ze aan de top.
2 Kellermeister Reserve Blauer Zweigelt / GALL.NL / € 14,49
Lichte rode wijn zonder te veel alcohol, dus je kunt lekker doordrinken. Aroma’s van zomerfruit, viooltjes en speculaaskruiden, en die laatste zijn in de winter goed voor een portie verwarmende nostalgie. De producent is wijncoöperatie Winzer Krems zit aan de oever van de Donau in Niederösterreich.
3 Weingut Triebaumer Blaufränkisch Ruster Ausbruch DAC, Ried Oberer Wald / PROFIJTWIJN.NL / € 61,95
Krachtpatser van een speciale Ried oftewel wijngaard en intens paars van kleur. Met de klassieke kersensmaak en kruidigheid en volop donker fruit, peper, gekonfijte bramen en een vleugje munt. Dit is de overtreffende trap van de andere (goedkopere, rond € 18) wijn van de druif blaufränkisch die de familie Triebaumer maakt.
Ontgrendel dit artikel
Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.