Uitwaaien op de Waddenzee

Uitwaaien op de Waddenzee

Uitwaaien op de Waddenzee

Zon op je gezicht, haren in de wind, voeten in het water. Het kan allemaal als je op pad gaat met schipper Jan Rotgans. Katja Brokke voer met deze sympathieke oud-visser de Waddenzee op om kokkels te rapen en hier vervolgens op de boot een lekkere pasta mee te maken. Wijntje erbij, muziek op de achtergrond, niks meer aan doen. -TEKST EN FOTOGRAFIE KATJA BROKKE

Twee keer eerder zou ik voor een reportage meegaan op een vissersboot. Twee keer eerder ging het door slecht weer op het laatste moment niet door, voornamelijk door harde wind. Maar drie maal is scheepsrecht nietwaar? En dus bel ik Jan Rotgans op, een ex-visser uit Den Oever die nu met gasten de Waddenzee opvaart om kokkels, krabbetjes, visjes en mossels te zoeken om deze vervolgens aan boord klaar te maken. Hij wil graag meewerken en we houden contact over de precieze dag en tijd in verband met het getijde. Twee dagen voor onze geplande afspraak bellen we weer: ‘Het gaat flink waaien, weet je het zeker?’, vraagt Jan me. Ook al was er een storm op komst, deze derde poging zou ik hoe dan ook door laten gaan! En dus rijd ik op een zonnige dag richting het noorden om Jan te ontmoeten. Het waait inderdaad hard.

Jan

Jan is opgegroeid in Westerland met een visser als vader. Vanaf jongs af aan helpt hij zo nu en dan op de boot en aan wal, maar als Jan een jaar of elf is wordt zijn vader ziek en moet hij 2 dagen per week mee de zee op. Omdat het steeds slechter gaat met pa Rotgans staat Jan er op zijn 18e alleen voor; met de Johanna I vist hij op paling, tong en spiering. Ondertussen maakt hij graag muziek. Hij zingt en speelt accordeon en contrabas. Omdat de concurrentie binnen de visserij steeds harder wordt, stopt Jan in 1990 voorlopig met vissen. Hij is er te gevoelig voor, zegt hij. Jan laat een nieuwe boot bouwen, de M.S. Johanna II, die dienst kan doen als zowel vissersboot als boot voor vaartochten, want helemaal zeker is hij nog niet over zijn beslissing. Maar het duurt niet lang voordat zijn besluit vaststaat: Jan gaat culinaire tochten organiseren op de Waddenzee. Dat doet hij sindsdien en als enige in de omgeving.

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 71. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands