Tijd voor tradities

Tijd voor tradities

In de wintermaanden geven we ons over aan het binnen zitten. Vuurtje aan, voorraadje wijn, spelletje uit de kast, pruttelend potje op de achtergrond: klink niet verkeerd, toch?

Dat vuurtje kan ook gewoon een brandende kaars zijn. Met een wintervoorraadje wijn helpen we je met tips door deze hele WINELIFE heen; je kelder hoeft nooit leeg te zijn. En het pruttelende potje komt eraan. Dat kunnen bijvoorbeeld sudderlapjes zijn die vanuit de keuken een heerlijke geur verspreiden. Typisch Hollands maak je ze met ui, laurier, kruidnagel en een beetje ketjap. Een scheut wijn wil ook wel. Of maak een groentesoep getrokken van schenkel; urenlang bezig met de bouillon. Hij wordt nog lekkerder als hij een nachtje staat. Denk ook aan het konfijten van wild, zoals het langzaam garen van ganzenbout. Slowfood is het allemaal, alleen kenden onze oma’s die term nog niet. Janneke Vreugdenhil zegt erover: ‘Nederland is een sudderland. Van draadjesvlees tot kippensoep tot rodekool, veel gerechten vragen om een langzame bereiding bij lage temperatuur. Onze oma’s gebruikten er een petroleumstelletje voor, maar met een sudderplaatje tussen het vuur en de pan gaat het ook goed.’

De Nederlandse keuken

Aan huis gekluisterd zijn we allemaal. Lang kokkekokkerellen of lekker lezen staat ons te doen. De nieuwe bijbel voor de Nederlandse keuken die de culinair journalist van NRC samenstelde, komt dus precies op het goede moment. Bestaat er eigenlijk zoiets als dé Nederlandse keuken? Janneke: ‘Hij is in elk geval behoorlijk gevarieerd. Groentesoep, gehaktballen, draadjesvlees, hachee en oliebollen zijn Nederlands. Maar chili con carne, macaroni, pesto en een broodje shoarma net zo goed. Die laatste hebben we alleen iets korter geleden toegevoegd aan ons repertoire.’ Sommige gerechten lijken oeroud, maar zijn relatief jong. Stamppot rauwe andijvie zou je een van de meest iconische gerechten uit de Nederlandse keuken kunnen noemen. Toch is het gerecht nog geen 100 jaar oud. Boerenkool is Nederlands favoriete wintergroente. Zodra de dagen korter en kouder worden, beginnen we ons te verheugen op een dampende pan boerenkoolstamppot.

Ben jij benieuwd naar deze heerlijke oerhollandse recepten? Je vindt ze in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.