Sicilië brengt de zon op tafel

Sicilië brengt de zon op tafel

Denk je aan Sicilië, dan denk je aan nero d’avola, de belangrijkste rode druif van dit zonnige eiland. Letterlijk de ‘zwarte van Avola’. Hoe smaakt dat? Niet altijd hetzelfde, het is een rode wijn in verschillende stijlen. Jolande Vos van I Love Food & Wine vertelt je wat je erbij gaat koken. – TEKST JOLANDE VOS | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Zwaardvis uit de oven (pesce spada alla Siciliana)

Een lichte versie van Nero d’Avola (zonder houtlagering), of eentje waarin ook het inheemse druivenras frappato is verwerkt (Cerasuolo di Vittoria). Zo’n rode wijn doet het goed in combinatie met vis, bij voorkeur bij vlezige zwaardvis. Het fruitige in deze wijn sluit aan op de friszure kappertjes en tomaatjes. Schenk deze wijn dan licht gekoeld.

Bereiding 1 uur

Dit heb je nodig (4 personen)

Marinade

  • 2 el citroensap
  • 3 els olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 4 stukken zwaardvisfilet à 125 g

Saus

  • 300 g rode snoeptomaatjes, gehalveerd
  • kappertjes 2 el
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • platte peterselie 2 el, fijngehakt

Zo maak je het

Vermeng het citroensap met olijfolie, zout en paper in een platte schaal. Laat de zwaardvisfilets hierin circa 30 minuten marineren, dit voorkomt dat ze straks te droog worden. Oven voorverwarmen op 225°C. Leg de vis in een ovenschaal. Bedek met olijven, kappertjes, tomaten en knoflook. Bestrooi met zout en peper. Zet de vis circa 20 minuten in de oven. Garneer met de peterselie. Lekker met stokbrood, of gebakken krieltjes.

 

Ben je benieuwd naar meer recepten in combinatie met Nero d’avola? Je leest ze in het nieuwste WINELIFE Magazine 76. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands