Pak een glas rode Rioja met pan con tomate en jamón ibérico. Voor de gele kleur zijn er paella met saffraan erin, patatas bravas en Spaanse tortilla. Het is helemaal niet moeilijk om de vlag na te maken met de heerlijke spijzen uit het land van de zon.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: René Mesman
Er bestaat geen betere manier om een land te leren kennen dan via zijn keuken. Elke grote gebeurtenis in de geschiedenis laat sporen na op de eettafel. De Spaanse keuken is een smakelijke samensmelting van Arabische, Joodse, Franse en zelfs Italiaanse invloeden, uitgewaaierd over de verschillende regio’s.
Weinig opsmuk
Er wordt in Spanje gekookt met minimale, maar kwalitatief hoogstaande producten en de keuken kent weinig opsmuk. Met een pot paprikapoeder, een zak uien, knoflook, kaneelstokjes en laurierblaadjes kun je bij wijze van spreken al vooruit. Kies wel de allerbeste ingrediënten die je kunt vinden, ook als dit betekent dat je met de seizoenen moet koken. Rijpe, zoete tomaten maken écht een betere tomatensaus. Bescheiden genieten van alles wat het land te bieden heeft, daar draait het om. Voor wijn geldt hetzelfde verhaal.
Klassieke tapa
Uit de nieuwe Bijbel van de Spaanse keuken, geschreven door Raquel Palla Lorden, mogen we met de WINELIFE-lezers recepten delen en we geven er wijntips bij. We kozen allereerst voor een klasssieke tapa uit Zuid-Spanje: gehaktballen in tomatensaus. Maak wat meer van een tapa en je tovert dit om tot een hoofdgerecht – en andersom natuurlijk. Vervolgens bereiden we twee schotels met vis en aardappels erin. Veelgebruikte ingrediënten, want aan de Spaanse kusten wordt van alles uit zee gehengeld en aardappelen horen bij het land zoals sinaasappels dat doen
Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 88. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.