Oranje boven

Oranje boven

In twee restaurants in de noordelijke provincies wordt topsport bedreven. Want hoeveel mensen kunnen iedere avond tientallen viergangenmenu’s tot in perfectie bereiden? Kees Meinderts doet het in Friesland en Jeroen en Marleen Brouwer in Groningen.
Tekst: Marjolein Schuman | Beeld: Julia Dongstra, Chantal Arnts en Ewoud Rooks

Olympische schaatsers komen vaak uit Friesland. De reden voor hun prestaties is allang niet meer het natuurijs rondom de dorpen om op te oefenen. Wij gokken dat de nuchtere mentaliteit waar Friesland bekend om staat meespeelt. Groningen heeft die nuchterheid ook. Een andere tak van sport: in de keuken staan van een toprestaurant. Iedere dag op tijd beginnen met de mise-en-place en tot ’s avonds laat achter een dampende kachel staan om gerechten te bereiden tot in de perfectie. Het is een aanslag op lichaam en geest, en niet voor iedereen weggelegd. Chefs Kees Meinderts en Jeroen en Marleen Brouwer, allen dertigers, zijn vanuit hun passie voor koken en met een gezonde dosis verstand hun eigen restaurants voor fine dining begonnen. Een in het Friese Eastermar en een in de Groningse hoofdstad. We laten ze graag zien, ook al omdat wijn een belangrijke rol speelt.

Glazen huis

Mearkas ligt in het prachtige landschap van de Noardlike Fryske Wâlden en wordt omringd door een moestuin, pluktuin en voedselbos. Chef-kok Kees Meinderts bereidt hier creatieve gerechten met een gezonde balans tussen vis, vlees en groenten, kruiden en bessen uit de eigen achtertuin. Je eet de culinaire hoogstandjes in een kas tussen het groen. ‘Ik noem het ‘relaxte fine dining’, zegt Kees. ‘Wij doen het hier op onze nuchtere Friese manier zonder veel poespas, maar wel met schwung en een grote dosis gastvrijheid.’

Sterrenzaken als voorbeeld

Mearkas is in mei officieel geopend. Kees vertelt alles samen te doen met zijn compagnon Christiaan Steijn. Ze kennen elkaar van de Hotelschool in Leeuwarden. Beiden gingen daarna hun eigen weg. Zo werkte Kees jarenlang als souschef en keukenchef bij sterrenrestaurants als De Librije*** in Zwolle en De Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag. Christiaan was met zijn cateringbedrijf Acces al gevestigd op het landgoed in Eastermar, dat ten noorden van Drachten ligt, toen het de perfecte locatie bleek voor hun droom om een eigen restaurant te beginnen. ‘Vanaf je tafel en vanaf het terras kijk je de tuin in en zie je waar je eten vandaan komt. Kijkend over de wei en de houtwallen kun je soms reeën zien, dit is echt een unieke plek.’

Verder lezen? Dat kan in WINELIFE Magazine editie 90. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands