Neem tijd voor Portugal

Neem tijd voor Portugal

Langzaam veroveren de prachtige wijnen van Portugal een plaats in het wijnschap, in onze kelders en in ons hart. Er zijn veel onderlinge verschillen, maar er is ook een belangrijke overeenkomst. Wijnen gemaakt van lokale Portugese druivenrassen zijn namelijk stuk voor stuk eigenzinnig en elegant. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD REDACTIE

Hier geen lesje Portugal voor beginners, maar voor het gemak de feiten toch even op een rij. Portugal heeft een lengte van circa 600 kilometer en wordt in het westen en zuiden omgeven door de oceaan. In het oosten en noorden grenst het aan Spanje, het buurland waarmee het qua wijnen weinig gemeen heeft. Het klimaat in Portugal is aan de kust koeler en natter dan in het binnenland en vanuit het noorden naar het zuiden wordt het steeds wat droger en heter. De overwegend oude bodem bestaat met name in het noorden, maar ook elders uit graniet en schist. In de kustgebieden vind je kalkrijke klei- en zandgronden. Klimaat, bodem en ligging van de wijngaarden zijn van wezenlijk belang voor de stijl van de wijnen, maar Portugals grootste troef is de ongelooflijk grote hoeveelheid inheemse druivenrassen waaraan de wijnbouwers door de eeuwen heen trouw zijn gebleven.

Hoorn des overvloeds

Kijk, en dat is nou zo leuk aan die Portugezen. Die trekken zich gewoon niks aan van wat er in de rest van de wereld gebeurt. Al duizenden jaren maken ze wijn en die drinken ze voor een groot deel zelf op. Hoezo merlot en chardonnay aanplanten?

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over Portugal. Je leest het in WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.