Meet the chef: Tom Lamers van restaurant Het Koetshuis*

Meet the chef: Tom Lamers van restaurant Het Koetshuis*

Dit voorjaar keerde Tom Lamers (30) na 12 jaar terug op zijn oude nest: restaurant Het Koetshuis in Bennekom. Dit keer niet als leerling-kok, maar als chef. Samen met eigenaren Saskia en Danny Löhr heeft hij de leiding over een piepjonge brigade. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de ambitieuze kok! TEKST KATJA BROKKE FOTOGRAFIE JEROEN DIKS

Hoe ben je 12 jaar geleden bij Het Koetshuis terechtgekomen?
‘Ik zocht een leerbedrijf en dit is een van de beste leerbedrijven van Nederland. Studenten stonden in de rij om hier leerling-kok te mogen worden. Toentertijd was patron-cuisinier Wicher Löhr nog de chef.’

Waarom werd jij uitgekozen?
‘Geen idee! We hadden gelijk een klik en ik mocht aan de slag. Omdat ik best ver van Bennekom woonde, heb ik een half jaar in een caravan op de camping hier vlakbij gewoond. Gelukkig heb ik nu een rijbewijs en auto. Ik vind het ook wel lekker om een stukje te rijden. Dan bel ik ’s ochtends gelijk met wat leveranciers, dat scheelt weer tijd.’

Waarom ben je gaan koken?
‘Mijn oom heeft een zalencentrum en op mijn dertiende ging ik daar in de keuken werken om een zakcentje te verdienen. Gehaktballetjes draaien, saté rijgen, dat soort dingen. Ik vond het gelijk heel leuk, ook al had ik verder niks met het koksvak. Maar ik merkte dat het altijd feest was in de horeca. Altijd plezier. Ik dacht: hey! Dat is best heel gaaf!’

Je koos vervolgens voor de koksopleiding en liep stage en werkte bij verschillende restaurants in het hogere segment. Waar heb je allemaal in de keuken gestaan?
‘Ik heb hier mijn eerste stage gelopen en daarna bij De Kromme Dissel en De Steenen Tafel. Na mijn opleidingen heb ik bij ’t Nonnetje gewerkt, bij De Bokkedoorns, Parkheuvel, weer De Kromme Dissel en nu weer hier.’

Het zijn stuk voor stuk sterrenrestaurants. Dat is een hele overgang van saté rijgen en gehaktballetjes draaien. Hoe was dat?
‘Ja, zat ik ineens tussen de kreeft en de ganzenlever. Ik was toen nog niet heel erg met die luxe bezig, ik wilde gewoon koken. Het vak leren. Dat wilde ik van de besten en Het Koetshuis is de beste in deze regio.’

Lees het hele artikel in WINELIFE #66. Bestellen kan hier.

nl_NLNederlands