Lauwwarme spekbokking met gepocheerd ei

Lauwwarme spekbokking met gepocheerd ei

Spekbokking is koud gerookte haring. Een beetje vergeten volksvoedsel; tegenwoordig moet je ze vaak bestellen bij de visboer. Maar het is echt waar voor je geld! Goedkoop en heerlijk. De wilde kruiden kun je in het voorjaar zelf plukken, of kopen op de boerenmarkt. – TEKST WIL DEMANT | FOTOGRAFIE ANNEMIJN BAX

Dit heb je nodig:

  • 4 spekbokkingen
  • 2 eidooiers
  • olijfolie 2 dl
  • sap van een halve citroen
  • 1 teen knoflook, geperst
  • zout en peper
  • 300 g gekookte aardappel, liefst Opperdoezer Ronde
  • wilde voorjaarskruiden, zoals barbarakruid, zuring, brandnetel, tuinkers, pimpernel
  • eitjes 4 stuks

Zo maak je het:

Fileer de spekbokking en bewaar de kuit en/of hom die in de buikholte zit, daar maken we later mayonaise van. Snijd de filets in de breedte in schuine plakjes van 3 centimeter, zoals bij een zoute haring. Maak mayonaise door de eidooiers met de gepureerde kuit en hom te mengen met citroensap, knoflook en olijfolie. Proef en breng op smaak met zout en peper. Kook de aardappels in de schil, pel ze, snijd ze in plakken, bestrooi met zout en peper. Hussel voorzichtig met olijfolie en citroensap en houd warm. Pocheer de eitjes. Leg de partjes spekbokking en aardappel om en om op een warme schaal. Leg in het midden de wilde kruiden met daarop de eitjes. Garneer met de mayonaise.

Wijn

Gerookte haring is een beruchte wijnmoordenaar! Kies voor strakke, niet te complexe landwijnen, zoals Aligoté, Muscadet, Gros Plant of Picpoul de Pinet. Of schenk er, oud-Hollands, een mooie oude jenever bij!

Meer recepten?

Dit recept komt uit “Altijd zondag” van Wil Demandt | CARRERA CULINAIR ISBN: 9789048856015 | € 39,99

 

 

 

 

 

Ben je benieuwd naar meer recepten van Wil Demandt? Je leest ze in WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands