Kip dragon: recept

Kip dragon: recept

Bij Restaurant Istas in Jezus-Eik, net voorbij Brussel, heb ik menig Belgisch dragonkippetje gegeten, met garnalenkroketjes vooraf. Dit was het hoogtepunt van iedere familievakantie met de auto, zowel op de heenreis als op de terugreis. Op het visitekaartje van mijn voormalige restaurant Balthazar’s Keuken staat een oude zwart-witfoto van mijn moeder met haar broer en zus, rokend op het terras van dit restaurant. – TEKST REDACTIE | RECEPTEN KARIN GAASTERLAND | FOTOGRAFIE ZORA SPOOK 

Kip dragon: recept

Dit heb je nodig:

  • 200 g boter
  • 6 tenen knoflook, geplet
  • 500 g vastkokende aardappels, geschild en in stukken
  • zout en peper
  • 1 grote boerderijkip
  • 1½ bos dragon
  • 6 dunne plakken pancetta
  • mosterd 1 el (Amora)
  • 3 zoete witte uien, in kwarten
  • schil van 1 gekonfijte citroen, afgespoeld en julienne gesneden
  • 100 ml witte wijn, prosecco of net wat je open hebt staan
  • room 100 ml, op kamertemperatuur
  • suiker 1 tl

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een ovenschaal in met 50 gram boter en bestrijk met de knoflooktenen (de knoflook blijft in de schaal). Breng ruim water met wat zout aan de kook en kook de aardappels beetgaar. Giet af en laat droogstomen. Maak de huid van de kip voorzichtig los en let erop dat-ie intact blijft. Schuif de helft van de dragontakjes en de plakken pancetta onder de huid. Leg de kip in de ovenschaal en smeer hem in met de mosterd en de rest van de boter.

Verdeel de aardappels, ui, de rest van de dragon (ris de blaadjes) en de gekonfijte citroenschil rondom de kip. Braad de kip circa 1 uur op 180°C. Lepel er regelmatig wat van het braadvet over. Haal de kip, ui en aardappels uit de ovenschaal en houd warm. Zet de ovenschaal op medium-hoog vuur. Blus af met de witte wijn en roer de aanbaksels los. Voeg in een dunne straal de room toe. Voeg de suiker toe en roer tot er een gladde saus en laat 10 minuten inkoken. Schenk de saus over de kip en zet nog 15 minuten in de oven.

Wijn

Kijk altijd naar de kruiden als je wijn kiest. Pancetta (buikspek) is gekruid met kaneel, kruidnagel en nootmuskaat; de eerste smaakbepaling. Dragon smaakt licht naar anijs. Het gerecht is al wat zoet, dus we blussen af met de niet-alledaagse druif arneis die het frisse heeft van venkel en pepermunt. Deze wijn matcht bovendien met het gerecht doordat hij wat kruidigs heeft, wat zoets en natuurlijk: anijs. TERRE DEL BAROLO ROERO ARNEIS 2019, PIEMONTE | VINIFY.NL € 11,50

Nog meer culinaire inspiratie nodig?

Dit recept komt uit Cuisine Carine.
CUISINE CARINE | KARIN GAASTERLAND | CARRERA CULINAIR ISBN: 9789048860524 | € 33,99

Benieuwd naar meer plats du jour? Je vindt de recepten in het nieuwste Winelife Magazine 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands