Kies in december je wijnen uit Oostenrijk

Kies in december je wijnen uit Oostenrijk

De kersttradities zijn hier net wat aparter, en de wijnen ook. Waar een klein land al niet groot in kan zijn! We tippen er een aantal voor de feestdagen en laten je horen wat wijnexperts te zeggen hebben over Oostenrijkse wijn. – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / BLICKWERK FOTOGRAFIE

Wintergeesten verjagen in Tirol en Salzburgenland

Elk land kent tradities maar in Oostenrijk zijn ze net even wat aparter. Zo worden cadeautjes niet door de kerstman of Sinterklaas geschonken maar door het kindje Jezus, dat door het sleutelgat naar binnen komt. Bij het aloude Perchtenlopen in Tirol en Salzburgerland schrik je van angstaanjagende figuren in dierenvellen die met veel lawaai de wintergeesten verjagen. In Oostenrijkse keukens zijn uitgebreide sessies kerstkoekjes bakken en de traditie om thuis kerststallen tentoon te stellen komt ook al uit 1782. Maar vooral wordt uitgekeken naar het uitgebreide kerstmaal waarbij die fantastische lokale wijnen worden geschonken. Dit jaar pakken we op de redactie deze traditie op.

‘Met niets anders spel je het woord feest zo goed als met Sekt!’

Master of Wine Anne Krebiehl

Oostenrijkse Sekt van kwaliteit

We beginnen natuurlijk met Sekt. Deze mousserende wijn wordt in Oostenrijk meestal gemaakt volgens traditionele methode, met een tweede gisting van de basiswijn in de fles. Er zijn verschillende oorsprongsbenamingen en kwaliteitsaanduidingen die aangeven waar de druiven vandaan komen en hoe de Sekt is gemaakt. In Oostenrijk is met kerst de karper als vis populair, maar wij kiezen ervoor om vervolgens een weelderige Grüner Veltliner bij een kerstgans te schenken. Een koele en fruitige rode wijn past eveneens. Om de verschillende smaken van de Oostenrijkse wijnbouwregio’s te proeven, er zijn er 18 in totaal, en zelfs de handtekening van de ambachtelijke wijnmaker, openen we diverse flessen. Bij het dessert zijn er volop weelderige rode wijnen om uit te kiezen en natuurlijk de edelzoete wijnen Auslese en Eiswein, die perfect passen bij de kerstkoekjes. In plaats van Gewürztraminer gaan we dan voor de zeldzame Rotgipfler, een druif die verwant is aan de Roter Veltliner en in het najaar ontzettend mooi versuikert voordat hij laat wordt geplukt. Een stille nacht, ook al komt dit lied oorspronkelijk uit Oostenrijk, wordt het dit jaar zeker niet! Meer suggesties voor wijn bij het kerstmaal vind je op AUSTRIANWINE.COM

Kooptips voor het kerstmaal

  • KARL STEININGER GRÜNER VELTLINER SEKT | € 23,65 | VANLIEVERLEE.NL
  • BRANDL ZÖBING ‘RIED ZÖBINGER KOGELBERG 1E LAGE’ GRÜNER VELTLINER | WIJNBEURS.NL | € 18,99
  • KELLERMEISTER RESERVE BLAUER ZWEIGELT 2019 | € 13,99 | GALL.NL

Mag het een beetje meer zijn? Magnums uit Oostenrijk!

Grootse dagen vragen om grote geschenken: flesformaten zoals magnum of dubbele magnum laten niet alleen een geweldige indruk achter onder de kerstboom, maar ze bieden ook een praktisch voordeel: de wijn rijpt langzamer en gelijkmatiger, omdat grotere flessen minder zuurstof bevatten in verhouding tot het volume wijn, terwijl het dikkere glas de invloeden van licht en temperatuur minimaliseert.

De professionals bevelen aan…

Deze internationale wijnexperts kunnen zich geen kerst voorstellen zonder Oostenrijkse wijn. Hier onthullen ze hun tips.

  • Raimonds Tomsons, Best Sommelier of Europe:
    ‘Oostenrijkse wijn, met zijn diversiteit aan stijlen, kan de hele kerstmaaltijd perfect aanvullen, te beginnen met Oostenrijkse Sekt van hoge kwaliteit als aperitief, verschillende stijlen witte wijn met zeevruchten of zelfs lichtere vleesgerechten, typische en authentieke rode wijnen met verschillende soorten vleesgerechten en enkele van de beste zoete wijnen ter wereld als aanvulling op het kerstdessert!’
  • Anne Krebiehl, Master of Wine:
    ‘Met niets anders spel je het woord feest zo goed als met Sekt! Onder de kerstboom leg je dus een traditionele methode Sekt: droog, fijn en licht. Je kunt het altijd drinken en het smaakt iedereen, dus het is in elk opzicht een perfect cadeau.”
  • Martina Hohenlohe, Gault&Millau Oostenrijk:
    ‘Oostenrijkse wijn springt in het oog, want hoe klein ons land ook mag worden vergeleken met andere wijnproducerende landen, de variëteit is groot. Van elegante Sekt naar klassieke witte wijnen, gerijpte rode wijnen, fluweelzachte dessertwijnen en naar rariteiten. Mijn brief aan de Kerstman: Wijn uit Oostenrijk, alstublieft.’

Meer weten over Oostenrijkse Sekt?

‘Austrian Sekt’ of ‘Austrian Qualitätsschaumwein’ mag onder deze benaming alleen op de markt worden aangeboden als de wijn uitsluitend is geproduceerd van de 40 druivenrassen die zijn toegestaan ​​voor de productie van Qualitätswein in Oostenrijk en vrij is van gebreken in uiterlijk, geur en smaak. Deze categorie komt qua herkomst overeen met wijn zonder beschermde oorsprongsbenaming, en mag dus niet op hetzelfde niveau worden geplaatst als Qualitätswein – in tegenstelling tot Sekt met beschermde oorsprongsbenaming. LEES MEER SPELREGELS OP AUSTRIANWINE.COM

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

nl_NLNederlands