Heel Holland eet witte asperges. Maar met welke Nederlandse wijn?

Heel Holland eet witte asperges. Maar met welke Nederlandse wijn?

Het traditionele witte aspergegerecht drink je met witte wijn. Elke liefhebber weet dat. Maar welke witte wijn? Tot onze grote verbazing geeft het internet geen duidelijk antwoord. De ene kenner vindt dat een Chardonnay zonder eikenhout uitstekend bij asperges past. De andere kenner zweert bij Sauvignon Blanc. Weer een andere kenner weet het precies: een Piëmonte van de DOCG Roero-Arneis vult asperges perfect aan.
Tekst: Ilse Swank | Beeld: Pexels en Ilse Swank

Het traditionele witte aspergegerecht drink je met witte wijn. Elke bierdrinker weet dat. Maar welke witte wijn? Tot onze grote verbazing geeft het internet geen duidelijk antwoord. De ene kenner vindt dat een Chardonnay zonder eikenhout uitstekend bij asperges past. De andere kenner zweert bij Sauvignon Blanc. Weer een andere kenner weet het precies: een Piëmonte van de DOCG Roero-Arneis vult asperges perfect aan.

Opvallend genoeg noemt geen wijnkenner een Nederlandse wijn. Wij denken dan: Kenners kennen het niet. Nederland biedt immers een breed palet aan uitstekende witte wijnen met verschillende smaken: met en zonder hout, laag en hoog in de zuren, fruitig en mineralig, vet en slank, enzovoort, enzovoort. Echter, over het algemeen kenmerken Nederlandse wijnen zich met eigenschappen die een perfect huwelijk vormen met traditionele aspergegerecht vormt.

 

Het uithuwelijken van een Nederlandse wijn aan het traditionele aspergegerecht vereist natuurlijk grote zorg. Deze uitdaging hebben wij toevertrouwd aan de chef-koks en sommeliers van dertien gelauwerde restaurants in Utrecht. Onderaan dit artikel staan de namen van de restaurants. Alle (!) twaalf waren meteen enthousiast. Chef-koks en sommeliers vonden dat het traditionele aspergegerecht een volwaardige Nederlandse partner verdient.

 

Ook de Nederlandse wijnmakers vielen als een blok voor het idee om een Nederlandse wijn te koppelen aan witte asperges. Zij reageerden enthousiast op het idee en wilden graag meedoen! Zij kozen de wijnen die zij het beste bij asperges vinden passen en stuurden die naar ons toe. Enkele huizen stuurden zelfs 2 soorten op. Vanzelfsprekend mogen alleen voortreffelijke wijnhuizen meedingen. Alle wijnen komen van wijnhuizen die veelal medailles winnen. De blind proeverij is dan ook niet om de beste wijn te vinden maar om de beste wijn bij asperges te vinden!

Eind januari werden de wijnen door de sommeliers en chef-koks getest. Volgens een recent onderzoek ervaren koks de hoogste werkdruk op de arbeidsmarkt. Tegen deze achtergrond is hun enthousiasme voor ons initiatief verrassend. De sommeliers zijn uitgenodigd op een locatie waar iedereen de gelegenheid krijgt om de wijnen blind te proeven.

Zo krijgen de chef-koks en sommeliers de tijd om te beoordelen welke Nederlandse wijn het best bij het traditionele aspergegerecht past. In februari zal heel Nederland, en misschien wel daarbuiten, weten welke Nederlandse wijn asperges tot hemelse hoogte doet stijgen.

Restaurants die meedoen (allemaal in Utrecht):

C’est ça
Concours
Goesting
Hemel en aarde
Koenraad
Karel V
Le Jardin
Stadsjochies
Terroir
Watertoren
Wilhelmina park
Zindering

Wijnmakers die meedoen:

Aan de Breede Beek (Nijkerk)

Betuws Wijndomein (Erichem)

Dassemus (Chaam)

Heerenhuys (Noorbeek) 

Hesselink (Winterswijk Henxel)

Hof van Twente (Bentelo)

Hoog Beek & Royen (Zeist)

Kleine Schorre (Dreischor)

Oerlegoed (Montferland)

Sint-Catharinadomein (Oosterhout)

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands