Gevulde maaltijdsoep met witte bonen

Gevulde maaltijdsoep met witte bonen

Dé sterrendruif van Oostenrijk is grüner veltliner. Maar er is meer. Belangrijke andere witte rassen zijn pinot blanc en riesling. De koopgids vertelt je er alles over, maar ben je benieuwd wat je hierbij gaat eten? Jolande Vos van I Love Food & Wine zorgt voor de juiste recepten. – TEKST JOLANDE VOS | BEELD PEXELS.COM

Gevulde maaltijdsoep met witte bonen

Normaal gesproken drink je bij soep geen wijn, maar bij deze goed gevulde groentesoep met witlof en witte bonen kan dat wel. Met name een witte Oostenrijker zoals Pinot Blanc, een wijn met zachte zuren, is hier een goede aanvulling. Serveer met knapperig stokbrood en gezouten boter en je hebt een fantastische vegetarische maaltijd op tafel staan!
Bereiding 45 minuten.

Dit heb je nodig: (4 personen)

  • 3 stronken witlof, in de lengte gehalveerd
  • 50 g roomboter, gesmolten
  • 6 tl rodewijnazijn
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 100 g winterwortel, grofgehakt
  • 1 venkel, grofgehakt
  • 2 teentjes (gerookte) knoflook
  • rozemarijn 2 takjes
  • groentebouillon 2 liter
  • 400 g cannellini-bonen uit blik, uitgelekt
  • 100 g gesneden boerenkool (of cavolo nero)
  • citroensap
  • zout, versgemalen peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet intussen alle ingrediënten klaar volgens de lijst. Leg de halve witlofstronkjes in een grote braadslede (of op een bakplaat met bakpapier) met het snijvlak naar boven. Druppel de gesmolten roomboter er langzaam overheen. Doe hetzelfde met de rodewijnazijn. Bestrooi tot slot met de bruine basterdsuiker, (zee)zout en peper. Bak de witlof circa 15 tot 20 minuten in de oven, tot de witlof begint te karamelliseren en donkerbruin wordt aan de randen. Verhit in een grote soeppan enkele eetlepels olijfolie. Bak op halfhoog vuur de ui, wortel, venkel circa 10 minuten. Blijf de groenten omroeren, zodat ze niet aanbranden. Voeg de uitgeperste knoflook en de takjes rozemarijn toe in bak circa 1 minuut zachtjes even mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de cannellini-bonen en kool toe en laat de soep circa 10 minuten zachtjes koken.

Haal de witlof uit de oven en snij in grote stukken. Schep de witlof (eventueel met achtergebleven vocht) in de soeppan. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas.

Meer recepten?

Dit recept komt uit: VERS UIT DE OVEN | AJDA MEHMET | UITGEVERIJ GOOD COOK | ISBN: 9789461432223 | € 20,95

Ben je benieuwd naar meer recepten? Je leest ze in Winelife Magazine 73. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands