Gevulde calamari met anchoïade: dagschotels

Gevulde calamari met anchoïade: dagschotels

Natuurlijk is kennis handig en word je niet zomaar chef-kok. Maar ook zonder alle technische kneepjes van het vak te kennen is koken met bijzondere ingrediënten een plezier. We kozen drie plats du jour van chef Karin Gaasterland en geven er wijntips bij. Bij deze het recept voor gevulde calamari met anchoïade.
– TEKST REDACTIE | RECEPTEN KARIN GAASTERLAND | FOTOGRAFIE ZORA SPOOK 

Gevulde calamari met anchoïade: dagschotels

Dit heb je nodig:

  • 150 g sobrasada
  • 4 tomaten, ontveld, zaadlijsten verwijderd en grofgehakt
  • 1 grote tak venkelgroen of een handje lamsoor
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 8 inktvistubes
  • olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 12 ansjovisfilets (blik)
  • 300 ml visbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • Noilly Prat 100 ml
  • 100 ml room
  • 125 g koude boter, in blokjes
  • 50 g zwarte olijven (ontpit)
  • 30 g verse groene peperkorrels
  • zout en peper
  • sap van ½ citroen
  • 2 kg wilde spinazie
  • 3 tenen knoflook, geplet

Zo maak je het:

Kneed de sobrasada met de tomaat, het venkelgroen of de lamsoor en de knoflook tot een smeuïge pasta. Vul de inktvistubes ermee en bak rondom ongeveer 10 minuten in olijfolie. Houd warm in de oven en bewaar de olie. Breng de sjalotten met de ansjovis, bouillon, witte wijn en Noilly Prat aan de kook en kook tot een derde deel van de oorspronkelijke hoeveelheid in. Voeg geleidelijk aan de room toe en kook in tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Zet het vuur laag en klop er met een garde de blokjes boter door. Roer de olijven en peperkorrels erdoor en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verhit het bakvet van de inktvis en bak er kort de spinazie met de knoflooktenen in. Leg op ieder bord een flinke berg gebakken spinazie en schep er de warme anchoïade over. Leg de gevulde inktvis erop en serveer.

Wijn

Een combinatie van inktvis en vlees met een intense mediterrane smaak. Hier past gekoeld rood uit de Zuid-Franse Pays d’Oc bij. We raden je aan een soepele wijn te kiezen die het gerecht niet overstemt. Deze heeft het vriendelijke karakter van de merlot-druif. Eerst nog wat streng in de mond door mededruif cabernet sauvignon wordt de wijn steeds warmer en proef je sappig donker fruit, kruiden en misschien zelfs drop en kaneel.
DOMAINE DE LA CLAPIÈRE JARDIN DE JULES ROUGE 2018, LANGUEDOC | VINIFY.NL | € 8,75

Nog meer culinaire inspiratie nodig?

Dit recept komt uit Cuisine Carine.
CUISINE CARINE | KARIN GAASTERLAND | CARRERA CULINAIR ISBN: 9789048860524 | € 33,99

 

 

Benieuwd naar meer plats du jour? Je vind de recepten in het nieuwste Winelife Magazine 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands