Doperwtencrème met gerookte paling of makreel

Doperwtencrème met gerookte paling of makreel

‘De mens kookt al eeuwen. Samen eten is een met meer of minder vaste rituelen omgeven gebeurtenis. Dat geldt voor een staatsbanket, maar ook voor een diner in intieme kring of een déjeuner sur l’herbe. Koken is liefde en aandacht voor je ingrediënten, maar vooral ook voor het samenzijn; het geeft eten een feestelijk tintje. Daar gaat Altijd zondag over. – TEKST WIL DEMANT | FOTOGRAFIE ANNEMIJN BAX

Doperwtencrème met gerookte paling of makreel

Dit heb je nodig:

  • 1 gerookte makreel of 400 g gerookte paling
  • klont boter
  • sjalotje, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 5 dl visbouillon
  • 500 g gedopte doperwten
  • zout en peper
  • verse marjolein 1 el, gehakt
  • 4 croutons van 7 cm doorsnee
  • sap van een halve citroen
  • room 1 dl
  • eidooiers 2 stuks, losgeklopt

Zo maak je het:

Maak de makreel of paling schoon. Fruit de sjalot en de knoflook zachtjes in de boter, blus af met de bouillon en voeg de doperwten toe. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken tot de erwten zacht zijn. Haal 4 el erwten uit de soep en pureer de rest in een keukenmachine. Maak de soep op smaak met zout, peper en de helft van de marjolein. Beleg de gebakken croutons met de paling/ makreel. Druppel er wat citroensap op en verwarm de croutons in een oven tot lauwwarm. Klop de room door de eidooiers. Bind de soep, van het vuur af, met het eidooier- roommengsel. Leg in het midden van 4 warme soepborden een lepel doperwten. Leg hierop een canapé met paling/makreel. Garneer met de rest van de marjolein. Schenk aan tafel de soep erbij.

Wijn

Riesling uit de Moezel van enige ouderdom en met een beetje restsuiker, bijvoorbeeld Rotschiefer van Weingut Paulinshof.

Meer recepten?

Dit recept komt uit “Altijd zondag” van Wil Demandt | CARRERA CULINAIR ISBN: 9789048856015 | € 39,99

 

 

 

 

 

Ben je benieuwd naar meer recepten van Wil Demandt? Je leest ze in WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands