Cuisine voor iedereen

Cuisine voor iedereen

Natuurlijk is kennis handig en word je niet zomaar chef-kok. Maar ook zonder alle technische kneepjes van het vak te kennen is koken met bijzondere ingrediënten een plezier. We kozen drie plats du jour van chef Karin Gaasterland en geven er wijntips bij. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD ZORA SPOOK

‘Een heel erg mooi en supertoegankelijk boek over lekker Frans eten’, zo werd ons door de uitgever verteld voordat we zelf het nieuwste project van Karin Gaasterland onder ogen kregen. En het is uitgekomen! Karin is de voormalig eigenaar van Balthazar’s Keuken aan de Elandsgracht in Amsterdam, waar we menig maaltijd hebben gedeeld met een goed glas wijn erbij. Als chef was ze meer dan 20 jaar verantwoordelijk voor de keuken en het ontwikkelen van de wekelijks wisselende menu’s en gerechten. In 2018 begon ze aan een nieuw avontuur: Cuisine Carine, een restaurant zonder vaste locatie. Koken zonder grenzen, geïnspireerd door de ingrediënten en de mensen die ze overal tegenkomt. Want, zo zegt Karin zelf: ‘Koken gaat niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Het gaat ook over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Ruiken, proeven, proberen.’

Cuisine voor iedereen

CULINAIRE INSPIRATIE
Het vele koken moest wel leiden tot een boek vol recepten en notities – van eetgeschiedenis tot favoriete plekken tot keukenfilosofie. Met WINELIFE deelt Karin als eerste haar calamari. Ze vult de weekdieren met sobrasada, een pittige Spaanse worst die eruitziet als filet americain, en overgiet ze na het bakken met anchoïade. Dat is een klassieke Provençaalse spread die je maakt met ansjovis en die warm geserveerd, zoals hier, wat lijkt op de Italiaanse dipsaus bagna cauda. Er gaat ook Noilly Prat in, een vermout ofwel versterkte wijn (18% alcohol) met kruidenextracten. Te leuk om niet te vermelden is dat Noilly Prat wordt gemaakt van een strenge selectie wijnen die een behoorlijke tijd rijpen op eiken vaten. Eerst binnen in de kelders en vervolgens buiten, wel een jaar lang. De planten en kruiden worden er volgens een oud en geheim recept aan toegevoegd en komen van over de hele wereld. Rozenknopjes uit Marokko, kardemom uit India en kaneel uit Sri Lanka, zegt de een. Kamille, nootmuskaat, koriander en kruidnagel, zegt de ander. Meer dan tien soorten zijn het in elk geval. Vroeger een heilzaam kruidendrankje tegen allerlei kwalen en nu een heerlijke wijn om je gerecht mee te verrijken – en tijdens het koken wat van te nippen. Proost!

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in het nieuwste Winelife Magazine 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.