Caponata (Siciliaanse auberginecompote)

Caponata (Siciliaanse auberginecompote)

Caponata is in feite een Siciliaanse variant van ratatouille. Die smaakt nog beter als hij een paar dagen oud is, zeker in combinatie met een glas Nero d’Avola. In Italië wordt caponata vaak als antipasto geserveerd. Maar hij smaakt ook verrukkelijk bij vis of vlees van de grill. Serveer wel op kamertemperatuur! – TEKST JOLANDE VOS | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Bereiding circa 1 uur en 3 kwartier

Dit heb je nodig (6 personen)

  • 3 middelgrote aubergines, in kleine blokjes
  • zeezout
  • 6 el olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • bleekselderij 2 stengels, in plakjes
  • 600 g tomatenblokjes uit blik
  • teentje knoflook, uitgeperst
  • kappertjes 2 el
  • 100 g groene olijven, in stukjes (evt. gevuld met ansjovis)
  • balsamico-wijnazijn 3 el
  • 2 el suiker
  • platte peterselie, fijngeknipt
  • pijnboompitten of geschaafde amandelen

Extra: grote lage ovenschaal

Zo maak je het

Oven voorverwarmen op 200°C. Aubergine in een vergiet doen, bestrooien met zeezout en circa 30 minuten laten uitlekken. Afspoelen en droogdeppen (eventueel eerst in slacentrifuge droogmaken). In ovenschaal doen en 3 eetlepels olijfolie erdoor roeren. Circa 20 minuten bakken tot ze bruin en zacht zijn.

Intussen in de pan rest van olijfolie (3 eetlepels) verhitten. Ui en bleekselderij circa 5 minuten bakken tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de tomaten en knoflook toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn. Toevoegen: aubergine, kappertjes, olijven, azijn en suiker. Nog circa 1 uur zachtjes stoven.

Op smaak brengen met wat extra suiker of azijn en zout en peper. Garneren met amandelen of pijnboompitten en peterselie. Serveer met knoflook-crostini.

 

Ben je benieuwd naar meer recepten Siciliaanse recepten ? Je leest ze in het nieuwste WINELIFE Magazine 76. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

nl_NLNederlands