Cabernet Sauvignon: Het succes van deze hartendief

Cabernet Sauvignon: Het succes van deze hartendief

Cabernet Sauvignon

Geadoreerd heerser en zonder twijfel ‘s werelds meest aangeplante druif: cabernet sauvignon. Enerzijds werkpaard, anderzijds volbloed. We treden in het voetspoor van een wereldveroveraar.
– TEKST HUIB EDIXHOVEN | BEELD SHUTTERSTOCK

Cabernet Sauvignon

Vitis Universalis. Als er één druif is die aanspraak op deze titel kan maken, dan is het wel cabernet sauvignon. Geen regio te gek en geen kwaliteit te hoog. Als wijnliefhebber is het bijna onmogelijk om niet verzot te zijn op deze druif en dat geldt nog meer voor de wijnboer.

Oogappel

‘God made Cabernet Sauvignon, whereas the Devil made Pinot Noir.’ Deze quote van de RussischAmerikaanse wijngoeroe André Tchelistcheff doelt op het karakter van de druiven. Pinot is een berucht lastig sujet dat de wijnmaker geregeld tot wanhoop kan drijven. Gevoelig voor wind, vocht, vorst, een waaier aan ziektes en wat al nog niet meer. Laat een Pinot Noir-wijnmaker aan het woord en hij of zij heeft het, vaak met vermoeide ogen en ingehouden frustratie, al snel over een haat-liefdeverhouding. Alsof het een kind in de pubertijd betreft.

Hoe anders is de reactie van de wijnmaker die met cabernet sauvignon werkt: relaxed uitkijkend over de wijngaard, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, vertelt deze over weer een mooie en kwalitatieve opbrengst van zijn oogappel. Een andere troef van onze cabernet is zijn onovertroffen bekendheid bij het grote publiek. Cabernet sauvignon is voor rode wijn wat chardonnay is voor witte. Iedereen is ermee bekend. Niet alleen qua naam maar ook qua smaak. Heel simpel gezegd: cabernet sauvignon is een ijzersterk merk. En dat is fijn werken, afzet verzekerd.

Cabernet Sauvignon

‘Cabernet Sauvignon is voor rode wijn wat Chardonnay is voor witte’

Kolonialist

Nadat Amerikaanse ondernemers na de Tweede Wereldoorlog eindelijk serieus ruimte kregen om zich op wijn maken te storten, wisten ze wat ze wilden: concurreren met de beste wijn van wereld. Op dat moment was de beste witte wijn ter wereld, Côte-d’Orbourgogne, gemaakt van chardonnay. De beste rode wijn was de bewierookte Médoc uit Bordeaux, gemaakt van hoofdzakelijk – je raadt het al – cabernet sauvignon.

Aldus werden, vanaf het eind van de jaren 60 en op 9.000 kilometer afstand van de originele Franse wijngaarden, grote hoeveelheden chardonnay en cabernet sauvignon aangeplant. De resultaten waren al snel bijzonder goed en daarmee was het hek van de dam. Dit Franse duo veroverde wijnregio na wijnregio, land na land en continent na continent. Nieuwewereldlanden als de USA, Chili, Argentinië, Australië en Zuid-Afrika hebben inmiddels allemaal grote hoeveelheden cabernet sauvignon aangeplant staan.

Kijken we naar de kaart van Europa, dan kunnen we gerust stellen dat deze blauwe druif zich ook hier als een olievlek heeft verspreid. Alleen in de noordelijke koelere regio’s kom je hem maar zelden tegen, omdat het daar te koud is. Is de temperatuur te laag, dan resulteert dat al snel in harde zuren, onrijpe tannines en erg groene aroma’s. De aanplant in het diepe oosten, grenzend aan de Zwarte Zee, vraagt daarentegen bijzondere aandacht. Landen als Bulgarije, Roemenië en Moldavië hebben er stuk voor stuk wijngaarden vol mee staan.

 

Ben je benieuwd naar hele artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands