16x mousserende Meunier

16x mousserende Meunier

Champagne mag van zeven druivenrassen worden gemaakt. Soms gebruikt de wijnmaker er één, maar vaker kiest hij voor de mix van chardonnay, pinot noir en meunier. Hiervan is de laatste het minst bekend. Toch zorgt meunier, zeker als hij de boventoon voert, voor een eigenwijze stijl. Daarom staan die mousserende wijnen op onze proeftafel en selecteerde het duo Rijst & Nadien de Visser van Le Club des Vins de bruisendste eruit.
– TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD REDACTIE

16x mousserende Meunier

Het is zo’n 7 of 8 jaar geleden dat ik bij restaurant FG, toen nog in het Rotterdamse Lloydkwartier, een glas champagne als aperitief kreeg aangeboden. De enigszins mollige champagne paste perfect bij het kille weer van januari. Het was Les Murgiers van Francis Boulard & Fille – onder meer verkrijgbaar bij SMARAGDWIJNEN.NL – die toen nog voor 100 procent uit meunier bestond. Hij beviel me fantastisch en in de jaren erna ben ik meunier-gedomineerde champagnes blijven volgen omdat ze een stijl op zich lijken te vertegenwoordigen. Daarom in ons Champagnenummer aandacht voor dit type bubbel.

Soft touch

En ja, concludeerden gastproever Nadien de Visser en ik, champagnes gemaakt van vooral meunier zijn in het algemeen fruitiger met een aangename rijpe warmte in de geur en smaak. Daardoor komen deze champagnes in vergelijking met bijvoorbeeld een Blanc de Blancs van chardonnay wat zachter over. Maar het blijft wel echt champagne, dus de koele, dynamische zuren zijn er gelukkig ook volop. Verder is het voor te stellen dat een champagne van alleen meunier minder complex is dan die gemaakt van meerdere variëteiten.

[…]

Benieuwd naar meer mousserende Meunier? Je leest het in WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam