Warum trinken wir immer noch Wein?

Warum trinken wir immer noch Wein?

Wijn wordt gemaakt van druiven. Een rijpe druif is een strakgespannen ballonnetje vol zoet sap. Op haar buitenkant krioelt het van allerlei uitgehongerde schimmeltjes die hijgend over elkaar heen rollen, omdat ze allemaal hetzelfde willen: met hun venijnige klauwtjes die druivenvelletjes kapotscheuren en dat heerlijke zoete sap opslurpen. Slagen ze daarin, dan eten ze hun buikjes dik en rond aan de suiker en poepen die weer uit als alcohol. Dit proces heet rotten of, vriendelijker gezegd, gisten. Een rijpe druif kun je daarom vergelijken met een handgranaat: trek haar steeltje eruit en in een baaierd van gistende schimmels barst het fermentatieproces los. – TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Warum trinken wir immer noch Wein?

De techniek van het maken van goede wijn bestaat onder andere uit het beheersen van dat fermentatieproces. Hoe later dat begint, hoe beter de wijn. Maar ruw geoogste druiven gisten al in de wijngaard en gaan daar in de ossenkar de hele weg naar de wijnkelder mee door – de nachtmerrie van iedere wijnmaker. De druivenoogst op een modern wijnbedrijf lijkt dan ook een militaire operatie: alles is georganiseerd met een ijzeren discipline.

Tijdens de vinificatie kan elke vertraging catastrofaal zijn voor de wijn. Niettemin worden de druiventrossen zorgvuldig ontdaan van hun steeltjes. Vervolgens worden de druiven overgebracht naar roestvrijstalen gistingstanks. Die zijn voorzien van computergestuurde systemen om de druiven te koelen en daarmee de fermentatie uit te stellen, zodat de wijn extra smaak krijgt, maar indien nodig kunnen die ook de druivenmassa verwarmen en de wijn sneller laten gisten.

(...)

 

Benieuwd naar de hele column? Deze vind je in WINELIFE Magazine, editie #80. Deze bestel je hier. 

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf InstagramFacebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.