Karin Leeuwenhoek ist Theologin, Önologin und Kommunikationswissenschaftlerin. Sie besitzt neunzig italienische Olivenbäume, liebt aber vor allem Wein - und das Philosophieren darüber. Siehe auch ihren Weinblog vinoblogie.co.uk. Sie schreibt eine Kolumne in jeder Ausgabe des WINELIFE Magazine. - TEXT KARIN LEEUWENHOEK | BILD PEXELS.COM
Vinorgië
Mijn fascinatie voor Georgië, het land van de Orangenwein en vooral ook de oorsprong van de wijnbouw wordt almaar groter. Toch ben ik er nog nooit geweest. Want 1) het is best ver en staat niet bekend als toeristenbestemming. 2) Ik heb het op niets gebaseerde idee dat het er niet zonnig en warm is. 3) Ik denk dat er – naast ongerepte natuur – veel door mensenhanden geproduceerde Oostblok-lelijkheid is. En 4) het (zware?) eten trekt me niet. Vooroordelen, die hopelijk gauw eens doorbroken gaan worden.
Belangrijkste reden voor een bezoek: de oorsprong van de wijnbouw en de wijncultuur ligt hier, in de zuidelijke Kaukasus. Op het grensgebied van Oost-Europa en West-Azië. Inmiddels is vastgesteld dat er al 8.000 jaar geleden wijn werd gemaakt in Georgië. Dat is nog 2.000 jaar eerder dan de tot dan toe oudste, weliswaar grootschaligere wijnproductie. Waarvan sporen werden gevonden in buurland Armenië. Niet ver van de berg Ararat, bekend van de zondvloed en de Ark van Noach. Nog een goeie reden voor een bezoek aan Georgië: ik kan geen plek bedenken waar wijn drinken nog meer met de religie en cultuur verbonden is. Dat was vele millennia voor het christendom al zo, maar de kerk van Christus zette nog een tandje bij en verhief het zuipen zo ongeveer tot een heilige daad.
[...]
Neugierig auf die ganze Kolumne? Sie können sie in WINELIFE 76 lesen. Bestellen Sie diese Ausgabe hier!
Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!
Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf Instagram, Facebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.