Grün, grüner, grüner

Grün, grüner, grüner

Ooit van een Heuriger gehoord? Dat zijn tavernes in Oostenrijk waar lokale boeren hun wijnen schenken tijdens het groeiseizoen. Vers van het land, in je glas. Een van de lievelingetjes die steevast op de kaart staat: Grüner Veltliner. Zo’n naam doet veel groens verwachten. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Grün, grüner, grüner

In de Heuriger draait het allemaal om wijnen, een hapje eten én vooral ook veel Gemütlichkeit; houten tafeltjes, af en toe een dame in een dirndl en nostalgische muziek dragen daar aan bij. De wijnen zijn jong, echte groentjes. Grüner Veltliner, een van de meest populaire druiven van Oostenrijk, kan in zo’n setting natuurlijk niet ontbreken, want dat is – naast de Mozartkugeln en de schnitzel – een van ’s lands bekendste exportproducten. Vaak wordt gezegd dat de naam grüner veltliner een verbastering is van ‘groene wijn uit Veltlin’, een streekje in Noord-Italië. Toch is dit tot op heden niet bewezen. Sterker, het is zeer waarschijnlijk dat zijn oorsprong helemaal niet in Italië, maar in Oostenrijk ligt. 

Hochkultur

Zijn geschiedenis? Grüner veltliner heeft eigenlijk nog niet zo’n bar goede naam aan het begin van de 20e eeuw. Pas vanaf het moment dat wijnmaker Lenz Moser zich ermee bemoeit, maakt de druif grote sprongen. Moser is voorstander van de zogenaamde ‘Hochkultur’, een nieuw geleidingsysteem waarbij druiven ruim een meter boven de grond hangen. Een van de grote voordelen hiervan is dat deze beter tegen de vorst zijn beschermd. 

(...)

 

Wil je meer weten over Grüner Veltliner? Je leest het in WINELIFE 83. Deze bestel je hier!

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf Instagram, Facebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

de_DEDeutsch
Wein- und Essensveranstaltung im Herzen von Amsterdam