Dolce vita

Dolce vita

Karin Leeuwenhoek ist Theologin, Önologin und Kommunikationswissenschaftlerin. Sie besitzt neunzig italienische Olivenbäume, liebt aber vor allem Wein - und das Philosophieren darüber. Siehe auch ihren Weinblog vinoblogy.co.uk. Sie schreibt eine Kolumne in jeder Ausgabe des WINELIFE Magazine. - TEXT KARIN LEEUWENHOEK | BILD PEXELS.COM

Dolce vita

Leven als God in Frankrijk, la dolce vita; het goede leven associëren we vaak met een leven in zuidelijker gelegen landen. Het liefst mediterrane landen, waar het warmer is en zon, zee, een lekker hapje eten en goed glas wijn met familie en vrienden nooit ver weg zijn. En waar ze makkelijker met de tijd omgaan. Mañana; dat kan morgen ook wel. En morgen kan dan makkelijk volgende week, of maand, worden. Zo’n mediterraan leven helpt absoluut goed tegen stress. Maar minder tegen een overheidstekort. Het is niet geheel toevallig dat landen als Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje traditiegetrouw een (veel) hogere staatsschuld hebben dan Nederland. En het is best verwarrend dat wij Nederlanders vaak beter gedijen bij een lager tempo en minder druk, maar het tegelijkertijd niet kunnen en willen laten om dingen op onze eigen ‘betere, snellere, efficiëntere’ manier te doen. Want we zijn best trots op onze productiviteit. En welvaart. De inwoners van ons landje komen bovendien jaar in jaar uit als een van de gelukkigste op aarde uit de bus. Dus ook qua welzijn doen we het blijkbaar goed.

Ter vergelijking zoom ik even in op Italië, een land waar ik regelmatig kom. Vooral in het zuidelijker deel overigens, dat economisch een stuk zwakker is dan Noord-Italië.

[...]

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 78. Deze bestel je hier!

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf Instagram, Facebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.