Burgundisches Gold

Burgundisches Gold

Golddiggers gaan voor een goed gevulde bankrekening. Wij hebben liever een goed gevulde wijnkelder, een wijngoudmijn. Met wat erin? In elk geval de Chardonnay der Chardonnays. Goud in vloeibare vorm. Jawel, we zijn in Bourgogne. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD SHUTTERSTOCK.COM

Burgundisches Gold

Oké, we starten even doodeenvoudig. In Bourgogne heb je heel zwart-wit gezegd twee druiven die ertoe doen: pinot noir voor rood en, je raadt het al, chardonnay voor wit. Beide podiumpakkers, maar we plukken alleen de witte eruit in deze Koopgids. En oh boy, wat verdient deze wijn het om in de spotlights te staan.

Goudkust

Denk jij bij Côte d’Or nog aan chocola? Niet doen. Dit is namelijk ook de naam van een van ’s werelds fijnste wijnplekken, gelegen ten noorden én ten zuiden van het Bourgondische stadje Beaune. Een toepasselijke naam, want dit is wat je noemt de goudkust van Bourgogne. In het noordelijke deel staat vooral pinot noir aangeplant, in het zuidelijke deel gooit chardonnay de hoogste ogen. Dit zuiden draagt de naam Côte de Beaune en vooral hier komen Chardonnays vandaan waar je je glas bij uitlikt. Zoals die uit de beroemde gemeentes Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Meursault. Het zijn wijnen met elegantie en finesse. De een nog verleidelijker dan de ander. Daar hangt natuurlijk ook een bijpassend prijskaartje aan en de kleinere oogsten, zoals in 2021, helpen daar helaas niet bij (zie kader). We kijken in deze Koopgids dus ook juist naar andere Chardonnays uit Bourgogne, te starten met Bourgogne Blancs.

(…)

 

Wil je meer lezen over bourgondisch goud? Bestel dan hier WINELIFE nummer 79.

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf InstagramFacebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

 

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.