17 x Schilwijn

17 x Schilwijn

Naast mousserend, rood, wit, rosé en zoet prijkt steeds vaker de categorie ‘oranje’ of ‘schil’ op de wijnkaart. Dat zijn wijnen van witte druiven die met de schil vergisten waardoor ze meer kleur en een andere smaak krijgen. Die wijnen stonden onlangs op de WINELIFE-proeftafel. Oranjewijnkenner en restauranteigenaar Birk Heijkants schoof aan. – TEKST MAGDA VAN DER RIJST | BEELD REDACTIE

17 x Schilwijn in alle tinten oranje

Wat is de eerste beslissing die je maakt als je een glas wijn gaat drinken? Inderdaad, je kiest een kleur. Wil je wit, rood, roze of misschien oranje? Die vierde kleur wint terrein. Steeds vaker zie je oranje op wijnkaarten van restaurants en in wijnwinkels. Niet dat het om een moderne vondst gaat, oranje wijn bestaat al eeuwen, maar sinds een jaar of 20 pakken steeds meer wijnmakers deze manier van wijn maken op. Want dat is wat oranje inhoudt: een wijnbereiding. Oranje wijn is namelijk een witte wijn waarvoor de druiven met de schil vergisten, net zoals bij blauwe druiven voor rode wijn gebeurt.

Aanpak & criteria

We vroegen aan importeurs en andere wijnverkopers om hun oranje wijnen in te sturen, dus witte wijnen die net zoals rode wijn met de schil vergisten. Meer regels om op de WINELIFE-proeftafel te belanden waren er niet. Er kwamen wijnen binnen met 3 dagen schilcontact, maar ook met enkele weken tot een jaar. Zo’n verschil in werkwijze heeft natuurlijk gevolgen voor de smaak, maar zeker ook voor de kleur.

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over de oranje wijnen? Je leest ze in WINELIFE Magazine 78. Losse nummers bestel je hier!

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf InstagramFacebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

 

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.