Traubenstufen

Traubenstufen

Wijn maken zonder druivenpers is een flinke uitdaging. Dat dit ooit is gelukt, mag een wonder heten. Ga maar na wat tijdens de geboorte van de eerste wijnen, zo’n 6.000 jaar geleden, de opties waren. Na de oogst de druiven platslaan met knuppels, zoals dat met graan de gewoonte was. Of er zware keien op gooien, of vermalen met molenstenen. Allemaal ijzingwekkend wrede folteringen waar geen druif gelukkig van wordt. Bovendien is daar het probleem van de druivenpitjes. Die bevatten immers veel tannines, die als ze openbarsten een bittere smaak aan de wijn geven. -TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Traubenstufen

Druiven persen door ze met de blote voeten plat te trappen is derhalve een gedachte. In haar eenvoud zo geniaal, die moet haast wel van een vrouw afkomstig zijn. De uitvinding van het wiel valt er geheel bij in het niet. Door met een grote groep mannen en vrouwen blootsvoets de druiven plat te dansen, haal je op een zachte manier snel veel sap uit de druiven. Er wordt een macht aan smaak, kleur en aroma’s aan de druivenschilletjes onttrokken en de pitjes blijven heel. Met als bonus een dolgezellige avond vol zang, dans en wijn plus een hartverwarmende teamgeest.

Er zijn Egyptische muurschilderingen waarop mannen in grote houten vaten op de druiven aan het treden zijn. Om in de glibberige druivenprut hun evenwicht te bewaren, houden ze zich vast aan elkaars schouders en aan touwen die aan hoge palen zijn bevestigd. Soms werkten de druiventrappers op het ritme van speciaal ingehuurde muzikanten. Maar meestal zongen ze zelf – naar verluidt ‘zeer schunnige liedjes’.

(...)

 

Benieuwd naar de hele column? Deze vind je in WINELIFE Magazine, editie #77. Deze bestel je hier. 

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf InstagramFacebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.