De mensen in Californië zijn gastvrij, goedgeluimd en ze kijken altijd vooruit. Zo ook de wijnboeren. Milieuvriendelijk werken zien ze als een prettige uitdaging. Ze volgen hierin hun natuur, letterlijk en figuurlijk. En de druiven? Ook die laten hun kopjes nooit hangen in de warme zon.
Text: Marjolein Schuman | Bild: California Wine Institute und Paprika Studios
Wat is het hier mooi langs de kustlijn. Grijze rotspartijen, witte stranden waar surfers de golven trotseren, blauwe luchten en in het achterland groene wijngaarden. Geen wonder dat iedereen zo positief gestemd is. De mensen komen hier in allerlei kleuren, en de wijnen ook. 39 miljoen mensen tegenover 110 druivenrassen. Voor elke smaak is er wat wils. Doordrinkbare Chardonnay of juist krachtige Bordeaux-blends van oude wijnstokken? Je vindt het in Californië allemaal. De druiven genieten van overvloedige zonneschijn en een lang groeiseizoen om te rijpen, dankzij de verkoelende effecten van de Stille Oceaan.
WEINANBAU DURCH EINWANDERER
Californië ligt van noord naar zuid uitgestrekt langs de westkust van Amerika en is een echte wijnstaat, met San Francisco als middelpunt. Als je de wereldbol plat zou drukken, staan de druiven op dezelfde hoogte boven de evenaar als in het oorsprongsgebied van wijnbouw in het Midden-Oosten. En als de populaire Europese wijnlanden Portugal, Spanje, Italië en Griekenland. Alleen is de wijnbouw veel minder oud, want die is geïntroduceerd door de immigranten die zich in de 18e eeuw in de nieuwe Verenigde Staten vestigden. Dat geeft meteen ook een bepaalde vrijheid ten opzichte van tradities in klassieke wijnlanden. De regels, die bepalen ze hier zelf wel.
Kostenlos mehr lesen
Möchten Sie diesen Artikel kostenlos weiter lesen? Geben Sie Ihre E-Mail-Adresse ein oder melden Sie sich bei Google an und lesen Sie sofort weiter.