Leben mit den Reben | Episode 4: Winter

Leben mit den Reben | Episode 4: Winter

Wintertijd! Het hele jaar is toegeleefd naar de druivenpluk en nu bruisen en borrelen de vruchten in de wijnkelder. De wijngaard valt langzaam in slaap en zal in 2023 weer wakker worden. Intussen hebben de Oostenrijkse wijnmakers genoeg werk aan de nieuwe wijn en met (kerst)bestellingen. We volgen ze op de voet! – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / ROBERT HERBST

Ein Jahr im Leben eines Winzers

Leben mit den Reben | Episode 4: Winter

De oogst is voorbij. Alleen de druiven voor de fantastische Oostenrijkse Eiswein blijven nog even hangen, totdat het ’s nachts gaat vriezen. Vanaf oktober richten de wijnboeren zich meer en meer op het werk in de kelder. De witte druiven worden ofwel direct geperst in hele trossen, ofwel eerst van de stelen ontdaan en vervolgens geperst. De alcoholische gisting van de most begint. Dat kan door gisten toe te voegen, maar het kan ook spontaan gebeuren dankzij natuurlijke gisten op de druif. Hoe vaak de Oostenrijkse wijnboer ingrijpt in het wijnmaakproces, is afhankelijk van zijn of haar eigen visie.

Leven

Blauwe druiven voor rode wijn

De blauwe druiven ondergaan hun fermentatie met schil en al, want hierdoor krijgt rode wijn zijn kleur en tannines. Dagelijks duwt de Oostenrijkse wijnboer de schillen en pitten die in het vergistingsvat boven komen drijven weer naar onderen, om de extractie van het sap te verbeteren. We noemen dat ‘de hoed naar beneden drukken’.

November en december

In november daalt de rust over de wijngaarden. De wijnstokken bereiden zich voor op hun slapende winterperiode en slaan voedingsstoffen op voor het volgende groeiseizoen. Het werk van de Oostenrijkse wijnboer is volledig gericht op het rijpen van de wijn in de kelder. Want nadat in de kelder de fermentatie is voltooid, worden de wijnen afgetapt en overgebracht naar houten vaten of roestvrijstalen tanks om zich verder te ontwikkelen. De wijnboer kiest na hoeveel tijd dit gebeurt en ook of de wijn wel of niet een houtrijping ondergaat. Zo’n houtrijping kan structuur geven en extra smaken aan de wijn toevoegen. Rijping op RVS is bijvoorbeeld voor de frisse stijl Riesling weer heel geschikt.

Eiswein oogsten

Het wijnjaar kan heel goed worden afgesloten met een Eiswein-oogst mits het voldoende koud is in december. Het moet –7°C of lager zijn om de bevroren druiven in de nacht te plukken. Vaak zakt de temperatuur niet laag genoeg, en wordt dit uitgesteld tot januari of februari.

Het kerstseizoen

Met de kerstperiode voor de deur, draait het werk in december vooral om het verkopen en bezorgen van wijn.

Leven

 

Möchten Sie mehr über die verschiedenen Wachstumsphasen erfahren? Alles lesen unter AUSTRIANWINE.COM und/oder sehen Sie sich die fantastischen Videos von "Ein Jahr im Leben eines Winzers" an unter YOUTUBE 

Sie wollen keine einzige Ausgabe verpassen? Abonnieren dann abonnieren Sie jetzt das WINELIFE Magazin!

Möchten Sie über die besten Artikel auf dem Laufenden bleiben? Folgen Sie der Zeitschrift WINELIFE auf InstagramFacebook und melden Sie sich für unsere vierzehntägige Newsletter.

 

de_DEDeutsch

Winelife-Vorschaukopie

Entdecken Sie alles über das Winelife Magazin

Mit der Anforderung des Ansichtsexemplars stimmen Sie dem kommerziellen E-Mail-Marketing zu.