Waarom is Zuid-Afrikaanse wijn zo goed?

Waarom is Zuid-Afrikaanse wijn zo goed?

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Waarom is Zuid-Afrikaanse wijn zo goed? Het heeft allemaal te maken met locatie, locatie én je raadt het al, locatie. Natuurlijk hebben de wijnmakers, ook zo hun invloed, maar laten we bij het begin beginnen.

Oud

De bodem of wel de grond waar de Zuid-Afrikaanse wijnranken op staan is opmerkelijk oud.  En met oud dan bedoel ik dan ook echt héél oud. Denk zeker aan zo’n 500 miljoen jaar. Om dat aantal even in perspectief te zien. De Tafelberg is 260 miljoen jaar oud, de Alpen met 32 miljoen, zijn daar dan toch echt jonkies bij. Naast die respectabele leeftijd biedt de grond ook nog een enorme diversiteit, van zware klei tot zand, wat weer voor verschillende aroma’s en smaken zorgt. Alsof dat nog niet genoeg is, staan er op die oude grond ook nog eens de oudste druivenstruiken ter wereld. Deze oudjes produceren hele geconcentreerde druiven met diepe smaken.

Ideale omstandigheden

Daarnaast kent Zuid-Afrika een opmerkelijke verscheidenheid aan klimaten. Zo heerst er in het westen van de Kaap een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde natte winters. Dat zijn ideale omstandigheden voor het verbouwen van wijn. De druiven cabernet sauvignon en shiraz houden er helemaal van. Terwijl in het oosten van de Kaap, de chenin blanc en pinotage druiven weer volop genieten van een steppenklimaat. Door die verschillende klimaten, op verschillende locaties, is er dus ook een verscheidenheid aan druivensoorten beschikbaar.

Lekker fris

Maar we zijn er nog niet. Want naast de bergen, zijn er ook nog twee oceanen, die hun positieve invloed hebben. Zo zorgt de koele Atlantische Oceaan ervoor, dat het groeiseizoen van de druiven langer wordt, waardoor ze meer tijd krijgen om geur en smaak op te bouwen. Terwijl diezelfde oceaan in hooggelegen gebieden er weer voor zorgt, dat op zomerse dagen door de Zuidoostenwind een wolkendek over de wijnvelden rolt, waardoor de druiven langzaam rijpen en typische smaken ontwikkelen. De Indische Oceaan, ook al een beetje warmer, zorgt ’s avonds in de wijnvelden vlakbij False Bay nog steeds voor de nodige afkoeling, waardoor de druiven zo lekker fris blijven.

In een mand thuisbezorgd

Niet voor niets zag Jan van Riebeeck daar bij die Valse Baai de potentie voor wijnbouw en ging Simon van der Stel op deze locatie er vrolijk mee verder. Hij was degene, die de Zuid-Afrikaanse wijn internationaal op de kaart zette. Had ook een nogal bijzondere jeugd. Zo werd hij op zee geboren op weg naar Mauritius, waar zijn vader ook gouverneur werd. Toen hij zes jaar was verhuisden ze naar Sri Lanka. Daar kwam z’n vader nogal ellendig aan zijn end en werd zijn hoofd in een mand thuis bezorgd. Zijn moeder en hij verhuisden, denk ik van de schrik, naar Indonesië. Maar zat hem niet mee, want op z’n twaalfde werd hij daar wees. Pas toen hij 20 jaar was, kwam hij voor het eerst in Nederland aan. Zonder enige vorm van bezittingen, want die mocht hij niet meenemen, omdat hij van gemengde komaf was. Zijn oma was namelijk een Indische slavin, die met een Nederlandse zeeman getrouwd was. Opmerkelijk feit over de “founding father” van Zuid-Afrika, denk ik zo.

Variëteit & kwaliteit

Maar terug naar de wijn. Door die oude en diverse grond, met oude struiken, in combinatie met de verschillende klimaten en landschappen, op diverse locaties, kunnen wijnmakers werken met een verscheidenheid aan druivensoorten en kwaliteiten. Er is dan ook een enorme variëteit. Van knisperige witte wijnen tot robuuste roden, van bekende tot minder bekende druiven, zoals pinotage en chenin blanc, het is er allemaal. Puur of in de befaamde mix. Daarnaast is Zuid-Afrika bekend om haar duurzame handelen, wat een logisch gevolg is van het wonen en werken in een van de meest bio diverse plekken op de aarde. En de eeuwenoude kennis over het maken van wijn, wordt vanzelfsprekend ook gekoesterd. Dit alles, de variëteit en kwaliteit, maakt dat Zuid-Afrikaanse wijnen zo goed zijn. En als je me niet gelooft, dan moet je het zelf maar gaan proeven.

Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands