Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke, en tevens complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk
Er waren verkiezingen in Zuid-Afrika met opmerkelijke resultaten. Het ANC heeft na 30 jaar de meerderheid verloren en de nieuwe en nogal traditionele partij van oud-president Zuma heeft een verrassende entree gemaakt. Inclusief al zijn bekende grappen en grollen. Voor het eerst na de afschaffing van de apartheid, zal er nu een coalitie gevormd moeten worden tussen verschillende partijen in een heel nieuw politiek landschap. Wat zal dit gaan betekenen voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie?
Pot thee
Ondanks de wijnindustrie geheel zelfvoorzienend is met nul support van de staat, heeft de huidige politiek van het ANC duidelijk zijn invloed. Niet altijd ten positieve. Dat bleek tijdens de Coronapandemie. Een van de maatregelen was naast het verbieden van het verkopen van warme kip en sigaretten, dat ook alcohol totaal verboden werd. Een gehele drooglegging. Maar “a boer maak a plan”, dus het duurde niet lang voordat de illegale wijnverkoop op gang kwam en wij “een pot thee” bestelden en wijn uit theekopjes dronken. Helaas duurde de ban daardoor wel langer, omdat er aan die illegale handel flink verdiend werd. Kan mij ook niet aan de gedachte onttrekken, dat de regering deze vorm van sociale controle nogal fijn vond. Hoe dan ook. Opmerkelijk gevolg van dit alles is, dat de rode Corona-wijnen, die nu uitkomen, bovenmatig goed van kwaliteit zijn. Dat komt omdat de druiven verplicht veel langer in de vaten zaten en dus veel smaakvoller zijn. En dat daar bovenop ook vaak nog een selectie heeft plaats gevonden, omdat er minder voorraad gehouden mocht worden. Waardoor natuurlijk alleen het beste doorging. Weet je dat ook weer.
Tent opzetten
Terug naar de politiek. Door het handelen, of zeg maar gerust: niet handelen van het ANC, heeft de wijnindustrie nu te maken met dagelijkse stroomonderbrekingen, omdat het nationale elektriciteitsnetwerk op instorten staat. Met verwaarloosde havens, waardoor de export moeizaam verloopt en een constant veranderend investeringsklimaat door de opmerkelijke buitenlandse keuzes. Of het feit dat een aantal enthousiastelingen geheel voortvarend hun tent opzetten op je grond, met de overtuiging dat zij vanuit het verleden recht hebben op die grond en daar nu dus wonen. Dit onder het mom van landonteigening zonder enige vorm van compensatie. Een ingewikkeld gesprek. Het enige wat je dan als wijnmaker dan kan doen, is de hulp van de privé beveiligingsorganisatie Red Ants inroepen of naar de rechter gaan. Wat ze allebei gemeen hebben, is dat ze reuze kostbaar zijn.
Extra belastingverhoging
Op extra kosten zit geen wijnmaker te wachten, want Zuid-Afrikaanse wijn is al zwaar onder de prijs en ondergewaardeerd. De onlangs aangekondigde extra belastingverhoging van dik 7% op wijn kwam daardoor dan ook extra hard aan. Voor de regering lekker makkelijk om hun eigen huishoudboekje op die manier op orde te krijgen. Niet zo aardig naar de wijnindustrie die al onder druk staat, maar wel zo’n 2,8 miljard bijdraagt aan het bruto nationale product en honderd duizenden mensen aan het werk zet. Dit in het land met de hoogste werkeloosheid ter wereld.
Koers
Nu is het moment dus daar, dat er voor het eerst na de afschaffing van de Apartheid, het ANC het landelijk niet meer alleen voor het zeggen heeft. Wat er zal gaan veranderen is geheel afhankelijk van de coalitie die er gevormd gaat worden. Gaat het ANC verder met de partij DA, de partij, die provinciaal in de Kaap regeert met grote economische drive en dito successen, dan zie ik het rooskleurig in voor de belangen van de wijnmakers en de wijnindustrie. Echter zal er een meer revolutionaire of traditionele koers gevaren worden, dan vrees ik het ergste. Dan hebben we heel veel wijn nodig. We wachten het, met veel interesse, af.
Meer columns van Bregje lees je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.