Nieuwe columnist: Mark Bertrand

Nieuwe columnist: Mark Bertrand

Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Een wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Unsplash

Frammenti

De film ‘300’, James Bond met zijn ‘007’ of het lied ‘1999’ van Prince. Het zijn allemaal getallen die een verhaal hebben, die iets magisch hebben, die deel uitmaken van een betovering. Welnu, ik heb een nieuw magisch getal voor je: 700. Dat is het getal van de totale jaarproductie van een chardonnay uit Puglia. Een chardonnay die je betovert vanaf de eerste slok, die je meeneemt op reis. Een wijn waarvan het woord ‘wauw’ niet eens de lading dekt. Signore e signori, vi presento de “Frammenti” van het wijnhuis Frisinō.

Niet zo lang geleden hadden we een wijnproeverij. Je kent het wel: zes verschillende wijnen, steeds een verhaaltje over de wijn die we dronken op dat moment en lekkere hapjes en olijfolie op tafel. Gewoon een avondje naar Italië zeg maar. Het thema was Puglia en de wijnselectie was met zorg samengesteld. Op een bepaald moment begon onze gastheer, Jack, met de voorbereidingen voor de volgende wijn en zijn stralende gezicht verraadde het al. Die wijn is een bijzondere! Het hele ritueel kwam aan bod: decanteren, op de juiste temperatuur brengen van de wijn en even laten ademen. Ik hou daarvan: de wijnen even prepareren om te laten excelleren. En hoe! Voor iedereen die wel eens of regelmatig chardonnay heeft gedronken kan ik maar één ding zeggen: op deze heb je gewacht. De Frammenti van wijnhuis Frisinō is de buitencategorie. Ga maar even na: maar 700 flessen, gelegen op nieuwe barrique, handmatig geplukt, persoonlijk gecontroleerd door de eigenaar himself en een waxlaag over de kurk. Aan alles is gedacht om het drinken speciaal te maken.

De wijn

Ontgrendel dit artikel

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of ga verder met Google/LinkedIn en lees direct verder.

nl_NLNederlands