Nieuwe columnist: Bregje van Weezel

Nieuwe columnist: Bregje van Weezel

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Nieuwe columnist: Bregje van Weezel

bregje van weezelZeven jaar geleden verhuisde ik samen met mijn gezin naar Zuid-Afrika. Jarenlang het favoriete vakantieland. Ik kreeg geen genoeg van de oogverblindende natuur, de vriendelijkheid van de mensen en kon met gemak hele dagen doorbrengen in de wijnlanden. Wat we dan ook deden. We trouwden er zelfs. Ik kwam altijd thuis met een gevoel van heimwee, wat pas weer een beetje wegebde bij het boeken van het volgende ticket. Het leek ons geweldig om alle seizoenen eens mee te maken en zo geschiedde. Onze kinderen waren nog klein en konden zo mee, mijn man vond er een baan en ik liet mijn baan als HR-manager achter. We vonden een woning in Hout Bay, nabij Kaapstad en daar wonen we, na heel wat verhuizingen, nu nog steeds. Ik vertrek in een notendop.

Van hobby beroep gemaakt

Ondertussen zijn de kinderen echte Zuid-Afrikanen geworden en lopen het liefst “kaalvoet” rond en ook wij zijn prima ingeburgerd. Het wonen tussen de wijnvelden is magisch. Dat je gewoon naar een wijnhuis kan rijden voor even een proeverij of een lunch voelt nog wel eens onwerkelijk. Dat zoiets typisch vakantie-achtigs tot het dagelijkse leven behoort, is een apart gevoel. Maar daar kan ik prima mee leven. Ben nog steeds niet uitgekeken. Mind you: met bijna zeshonderd wijnproducenten in de buurt. Mijn kennis van én de liefde voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie wordt alleen maar groter. Ik heb dan ook van mijn hobby, mijn beroep gemaakt en schrijf over alles wat het leven in Zuid-Afrika zo aangenaam maakt. Mijn enthousiasme over Zuid-Afrikaanse wijnen en wijnhuizen, ga ik in deze column met jullie delen.

Steen

Ik hoop namelijk niet, dat wanneer je aan Zuid-Afrikaanse wijn denkt, die anderhalve liter fles Droë Steen op je netvlies verschijnt. Want dat is nou niet echt reclame voor Zuid-Afrikaanse wijn, laat staan voor chenin blanc. Naast pinotage de meest beroemde druivensoort van Zuid-Afrika en ook wel “steen” genoemd. Van nature is het een heel veelzijdige druif. Het heeft zowel de eigenschappen van sauvignon blanc, pinot grigio als van chardonnay en kan ook nog eens de zoete kant opgaan. Soort Barbapapa onder de druiven dus. Zuid-Afrika produceert wereldwijd het meeste met deze druif en gelukkig niet alleen maar massa. Zo zijn op dit moment Zuid-Afrika’s beste wijnen chenin blancs, die wereldwijd qua kwaliteit best mee knikkeren. Dat Zuid-Afrika steeds meer kwaliteitswijn produceert komt mede door het geweldige “terroir.” Want Zuid-Afrika mag dan bekend staan als nieuwe wereld. De grond waarop wijn verbouwd wordt, behoort tot de oudste en rijkste ter wereld.

Nels0n Mandela en Barack Obama proostten ermee

Ook voor een goede bubbel moet je in Zuid-Afrika zijn. Ze noemen het ook wel Kaapse vonkel of MCC. Dat is de afkorting voor “Méthode Cap Classique.” Officieel mag het geen Champagne heten, omdat het in Zuid-Afrika wordt gemaakt. Maar het zijn dezelfde chardonnay en pinot noir druiven, die net zoals in Frankrijk door fermentatie in MCC veranderen. Het smaakt hetzelfde en misschien nog wel beter, wanneer je weet hoe aantrekkelijk de prijs is. Vijftig jaar geleden werd bij Simonsig de eerste MCC gebotteld. Tegenwoordig maakt menig wijnhuis zijn eigen bubbel, zelfs met Zuid-Afrika’s lievelingen chenin blanc en pinotage. Vanzelfsprekend werd er een Zuid-Afrikaanse bubbel gedronken tijdens het inauguratiediner van Nelson Mandela. Maar ook Barack Obama proostte ermee toen hij de verkiezingen won. Sterker nog. Ik drink er zo een mijn eerste column te vieren. En anders had ik wel een andere reden verzonnen.

Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands