Marijke van der Ploeg woont met haar man in Portugal, waar ze een ruïne tot een paleisje omtoveren. Ze zit het liefst in haar chaotische schrijfkantoor, op het terras of in de auto – op zoek naar bijzondere, natuurlijke wijnen. Voor de column Natuurwijn proeven bij…bezoekt ze natuurwijnhuizen in Europa en neemt ze jou mee in de wereld van natuurwijn.
Momenteel reizen mijn man en ik door Zuid-Korea: het land van fermentatie. Dat proef je niet alleen in de restaurants, maar zie je ook op straat. Op de binnenhoven van woonblokken staan gigantische potten waarin kimchi van de verschillende families ligt te fermenteren. Naast deze ingelegde kool en groenten zijn ook smaakmakers als gochujang en de rijstwijn makgeolli onlosmakelijk verbonden met de Koreaanse keuken. En hoe zit het dan met (natuur)wijn, mijn favoriete fermentatieproduct? Nu ik hier ben, ga ik op onderzoek uit. De perfecte invulling van de vakantie.
Meer wijn
Eerst een paar cijfers – voor iedereen die net als ik weinig weet over de wijncultuur in Zuid-Korea: tussen 2016 en 2024 steeg het importvolume van wijn van 38 naar 52,5 miljoen liter (met een gigantische uitschieter van 71 miljoen liter tijdens de coronapandemie). Het lijkt er dus op dat de belangstelling gestaag groeit.
Overigens blijft wijn een kleine speler in het totale alcoholgebruik van de Zuid-Koreanen: volgens de WHO was het aandeel in 2016 1,9%. Naar verwachting loopt dit in 2028 op tot ruim 9%. Ter vergelijking: het totale alcoholgebruik van Nederlanders en Koreanen is min of meer gelijk, maar bij ons is het aandeel wijn ongeveer 35%.
In het Koreaanse wijnlandschap vormt natuurwijn nog een niche, maar wel eentje die aan populariteit wint – als ik de mensen die ik spreek mag geloven. Zeker in de hoofdstad Seoel is natuurwijn hip.
Wijnbars in Seoel
Dat blijkt ook wel uit het toenemende aantal natuurwijnbars- en restaurants in de stad. In 2017 opende de eerste bar – inmiddels staat de teller volgens het natuurwijnplatform Raisin op 25 (van de in totaal ruim 400 wijnbars) en zijn er 30 restaurants die ook minimale interventie wijnen schenken. De prijzen voor een glas liggen tussen de zes en veertien euro.
Al snel merk ik dat de lijst op Raisin niet heel veel zegt: alle adressen die ik bezoek, staan er niet op. Mijn man en ik ontdekken ze bij toeval of ze worden ons aangeraden door andere natuurwijnliefhebbers.
Van alles wat
Een van de toevalstreffers is restaurant Ripper. Ze vertellen dat ze bewust zowel natuur- als reguliere wijn aanbieden, zodat iedereen wat van zijn of haar gading vindt. Dit zien we in verschillende zaken: zelfs in kleine eetcafétjes staan er soms wat natuurwijnflessen gemoedelijk tussen de vele andere alcoholische versnaperingen.
Bij Ripper leren we dat de horeca alleen kan inkopen bij door de overheid goedgekeurde importeurs, die met name wijnen uit Frankrijk, Spanje, Italië, de VS, Chili en Australië in hun assortiment hebben. Wijnen uit minder bekende landen kom je in Zuid-Korea dus niet snel tegen. De importeurs bieden overigens steeds meer natuurwijn aan – ook weer een teken van de stijgende populariteit.
Instagrammable drankje
De eigenaren van Ripper raden ons aan om naar Ama te gaan. Hier drinken we een geweldige Spaanse natuurwijn: Els Bassots, een in amfora gerijpte chenin blanc van wijnhuis Escoda-Sanahuja (in Nederland verkrijgbaar, een aanrader!).
Volgens de eigenaressen is het niet verwonderlijk dat in Seoel natuurwijnbars als paddenstoelen uit de grond schieten, want natuurwijn is relatief nieuw en Seoel houdt van hip. Bovendien zijn de etiketten vaak kleurrijk en kunstzinnig: perfect voor Instagram, dat veelvuldig wordt gebruikt. Daarnaast heeft natuurwijn een gezonder en verfijnder imago dan bier en het veelgedronken Koreaanse drankje soju – en ook dat spreekt jongeren aan.
Yoghurt in de neus, citrus in de mond
Mijn wens om Koreaanse wijn te proeven komt in vervulling bij Commentary Sounds. In Zuid-Korea is 99% van de wijn geïmporteerd, dus het is best bijzonder een nationaal exemplaar te drinken. De jonge eigenaar biedt ons de wijn ‘Meogom’ aan, die hij omschrijft als yoghurt in de neus, citrus in de mond – en dat klopt helemaal. Deze zeer droge natuurwijn bevat slechts 7% alcohol en is gemaakt voor bij Koreaans eten.
Waarschijnlijk zijn de foodpairingcapaciteiten ook een reden dat natuurwijn geliefder wordt in het land. De levendige en dynamische smaken van natuurlijk gefermenteerde wijnen passen goed bij de rijke, pittige smaken van de Zuid-Koreaanse keuken – aldus een bekende Zuid-Koreaanse sommelier.
Kwaliteit in het glas
Het lijkt er dus op dat minimale interventie wijnen een kleine, maar vaste plek hebben verworven in de Zuid-Koreaanse wijnscene: ze staan simpelweg tussen de andere drankjes op de kaart. Bovendien kan je doorgaans rekenen op wijnen van hoge kwaliteit, want zoals mijn Duitse man zegt: Niemand schleppt einen Scheißwein bis nach Süd-Korea. Daar is geen speld tussen te krijgen.
Meer columns lees je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.