Natuurwijn proeven bij… Eén van de eerste Spaanse natuurwijnmakers – zonder het te weten

Natuurwijn proeven bij… Eén van de eerste Spaanse natuurwijnmakers – zonder het te weten

Marijke van der Ploeg woont met haar man in Portugal, waar ze een ruïne tot een paleisje omtoveren. Ze zit het liefst in haar chaotische schrijfkantoor, op het terras of in de auto – op zoek naar bijzondere, natuurlijke wijnen. Voor de column Natuurwijn proeven bij…bezoekt ze natuurwijnhuizen in Europa en neemt ze jou mee in de wereld van natuurwijn.

100% Italiaans, geboren en getogen in Schotland, natuurwijnmaker in Spanje: Fabio Bartolome is verre van doorsnee. Geldt dat ook voor zijn wijnen? Ik ontdek het tijdens mijn bezoek aan het wijnhuis Vinos Ambiz in Sierra de Gredos, ten westen van Madrid.

Fabio maakt hier sinds 2013 wijnen met minimale interventie, maar zijn wijnmakersgeschiedenis gaat verder terug. ‘In 2003 verhuisde ik naar Madrid voor een baan als vertaler’, vertelt hij. ‘Naast mijn kantoorwerk wilde ik nog iets interessants doen, dus ik besloot om in de weekenden wijn te maken.’ Waarom wijn? Een precieze reden heeft hij niet: ‘Ik vond wijn gewoon altijd al lekker en besloot ervoor te gaan.’

En waarom natuurwijn? Ook dat is geen bewuste keuze van Fabio. ‘Eerlijk gezegd wist ik niets van wijn maken. Ik vond het logisch om simpelweg druiven te persen en het sap te fermenteren, zonder toevoegingen: dat is wijn.’ Zonder het te weten is hij daardoor een van de eerste natuurwijnmakers van Spanje.

De omslag: zijn ontslag

Tien jaar lang zijn Fabio’s weekenden gevuld met wijn. Hij huurt de wijngaarden, leert van andere wijnboeren en krijgt steeds meer plezier in het werk. ‘Ik maakte wijn in garages of op andere plekken, overal waar ik een beetje ruimte had. Ik nam steeds meer vakantiedagen op en werkte steeds minder uren als vertaler, want wijn had voorrang’, vertelt hij over die tijd.

Daardoor volgt – niet geheel onverwacht – in 2013 zijn ontslag. ‘Het was het nodige duwtje in de rug om mij volledig op wijn te richten’, zegt Fabio lachend Een leegstaand gebouw van een voormalige wijncoöperatie in El Tiemblo, aan de voet van de bergketen Sierra de Gredos, wordt de thuisbasis van Vinos Ambiz. Het is een relatief onbekend wijngebied, met hooggelegen wijngaarden en een landklimaat, maar Fabio ziet potentieel.

 

Lees gratis verder

Wil je dit artikel gratis verder lezen? Vul je e-mailadres in of log in met Google en lees direct verder.

nl_NLNederlands