Natuurwijn proeven bij… Simplesmente Vinho

Natuurwijn proeven bij… Simplesmente Vinho

Marijke van der Ploeg woont met haar man in Portugal, waar ze een ruïne tot een paleisje omtoveren. Ze zit het liefst in haar chaotische schrijfkantoor, op het terras of in de auto – op zoek naar bijzondere, natuurlijke wijnen. Voor de column Natuurwijn proeven bij…bezoekt ze natuurwijnhuizen in Europa en neemt ze jou mee in de wereld van natuurwijn.

Simplesmente Vinho

Elke februari, zodra alles in Portugal weer tot bloei komt, vindt Simplesmente Vinho plaats: een wijnbeurs in hartje Porto waar natuurwijn in de schijnwerpers staat. Vooral Portugese wijnmakers laten hun creaties proeven, maar daarnaast is er ook een hoek gereserveerd voor een buitenlands gebied.

Dit jaar is de kleine sherryregio in het Zuid-Spaanse Andalusië de uitverkorene. Hier wordt de beroemde versterkte wijn gemaakt, vernoemd naar de sherryhoofdstad Jerez. Bij de wijnmakers staan echter vooral onversterkte wijnen op tafel en ik ben benieuwd naar het verhaal erachter.

Logische wijnen

Ik val meteen met mijn neus in de boter. De eerste wijnmaker die ik spreek is een bevlogen verteller: Juan Jurado Gómez van Agricola Calcárea, een grappenmaker met veel buitenlandervaring die uitstekend weet wat hij doet. ‘Mijn moeder vond dat ik maar eens een huis moest kopen en toen kocht ik in 2022 een oude bodega met 1,2 hectare grond en oeroude wijnstokken’, vertelt hij. ‘Sindsdien maak ik niet-versterkte wijnen met minimale interventie: als eerbetoon aan de geschiedenis en het karakter van het gebied.’

Hij gebruikt vooral vergeten inheemse druivensoorten, zoals de witte beba en cañocazo en de rode tintilla de rota en werkt zo natuurlijk mogelijk. Hij noemt dit niet per se ecologisch, maar vooral logisch. ‘Heb je wel eens herbiciden geroken? Daar wil je echt niet mee werken’, zegt hij lachend. ‘Ook vind ik het niet logisch om met chemie het bijzondere terroir van de regio uit de wijn te halen, zo zonde.’

 

Een glas onversterkt a.u.b.

Zijn wijnen vind ik fantastisch: heerlijk intens, ziltig en mineraal, onder andere te danken aan de spierwitte, kalkhoudende albarizabodem. Ook de wijnen die ik probeer van andere natuurwijnmakers uit de sherryregio bezitten vaak die frisse flair en opmerkelijke intensiteit.

Tijdens het proeven begrijp ik steeds beter dat er meer en meer wijnmakers onversterkte wijnen produceren, regelmatig gemaakt van vergeten druivensoorten, maar ook van de bekende palomino. De wijnen hebben een unieke identiteit en een stijgend aantal nieuwsgierige consumenten is daar dol op.

Vooruitstrevende wetgeving

De Toezichtraad van de D.O. Jerez zag dit potentieel van onversterkte wijn uiteraard al eerder in: de regels voor de D.O. Jerez-Xérès-Sherry zijn in 2022 daarom aangepast. Nu mogen ook niet-versterkte wijnen het kwaliteitslabel dragen en bovendien is de groep toegestane druivensoorten uitgebreid, zodat inheemse variëteiten in ere worden hersteld. Dit maakt de sherryregio aantrekkelijker voor (jonge) wijnmakers en daarnaast trekt het diverse aanbod meer klanten aan.

Dit wordt bevestigd door de broers José en Miguel van Bodega Vinifícate. Zij vertellen dat innovatieve nieuwkomers geleidelijk hun plekje in de Andalusische wijnscene veroveren, met aandacht voor natuurlijke productiemethoden: ‘Het terroir biedt zoveel mogelijkheden. Wij zijn ons bijvoorbeeld aan het specialiseren in mousserende natuurwijn. We durven dat te doen, want er is nu vraag naar.’ Mousserende wijn valt overigens niet onder de D.O. Jerez – maar wie weet wat deze regio nog allemaal in petto heeft!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands