Monnikenwerk

Monnikenwerk

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl. In iedere editie van WINELIFE Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK 

De verbinding tussen wijn en religie is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor me. Vooral in het christendom speelt wijn een enorme rol. En dat christendom putte daarvoor op zijn beurt, en niet met mate, uit het jodendom. Dat het woord ‘wijn’ meer dan 200 keer voorkomt in alleen al het Oude Testament zegt wel iets over de belangrijke rol die wijn speelde in de tijd en cultuur waarbinnen de Bijbel, het heilige boek van joden en christenen, tot stand kwam. Jezus Christus wist er wel raad mee, met het ‘druivenbloed’. Hij veranderde zelfs water in wijn. En tot op de dag van vandaag wordt hij dagelijks, in kerken over de hele wereld, herdacht met een slok wijn, als symbool voor zijn bloed.

Aan wie kon je het maken van die heilige wijn nou beter overlaten dan aan precieze monniken? De wijnbouw was al voor het begin van onze jaartelling in Zuid-Europa terechtgekomen via de Feniciërs, Etrusken, Grieken en Romeinen. Na het Anno Domini – zeg voor het gemak maar even, à la Van Kooten & De Bie, het wijnjaar nul – waren naast de Romeinen ook de Galliërs ofwel Kelten van groot belang voor de Europese wijnbouw en -handel. Vanaf de vroege middeleeuwen rukte het christendom op in Europa en in de 6e eeuw schreef Sint-Benedictus van Nursia zijn kloosterregel voor monniken. De kerk had structureel wijn nodig voor de steeds frequentere missen. Maar de optelsom van al die vrome slokjes stelde als hoeveelheid niet eens zo veel voor; die zat ’m vooral in de algehele wijnconsumptie. Wijn was geliefd en de wijnhandel lucratief.

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in WINELIFE 84. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands