Column Karin Leeuwenhoek

Column Karin Leeuwenhoek

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK

De wintermaanden zijn de tijd van Sint-Vincent, Sint-Valentijn en Dionysos; twee heiligen en een Griekse god. Sint-Nicolaas sla ik hier even over. Omdat die begin december zijn feest al had én weinig met wijn te maken heeft. Vincent en Dionysos des te meer. Maar daarover later meer, eerst Valentijn.

Valentijn

De heilige Valentinus van Rome is in de loop der tijd, zoals dat wel vaker gaat met legendes en verhalen, onterecht gekoppeld aan Liefde, romantische etentjes en cadeaus. Deze christelijke priester verrichtte zo’n 1.750 jaar geleden een dermate overtuigend wonder – hij gaf het blinde dochtertje van de rechter die hem voor godslastering wilde veroordelen haar zicht terug – dat zijn Romeinse vijanden zich tot het christendom bekeerden. Desondanks kostte zijn geloof hem de kop: hij werd alsnog onthoofd. Een van de verklaringen voor de associatie met verliefde stelletjes is dat Valentijns kerkelijke gedenkdag op 14 februari valt en er rond die datum ook een ‘heidens’ vruchtbaarheidsfeest werd gevierd. Waardoor beide tradities met elkaar vermengd raakten.

Bijbehorend gebruik van het feest was namelijk dat jongens en meisjes lootjes trokken die bepaalden met wie ze een jaar lang zouden ‘verkeren’; zie daar het ontstaan van de latere traditie van valentijnskaarten en romantische diners-voor-twee. De tweede V is veel directer verbonden met wijn: de christelijke martelaar Vincentius van Zaragoza leefde in de 4e eeuw en geldt als de beschermheilige van de wijnbouwers. Dit trouwens, vermoedelijk, om een nogal triviale reden: omdat zijn naam in het Frans klinkt als vin (wijn) en sang (bloed). Zijn feestdag is 22 januari, in de periode van de eerste wintersnoei van de wijnstokken.

Bourgondische wijnappellatie

Vooral in de Bourgogne is hij populair: in het laatste weekend van januari organiseert elk jaar een andere Bourgondische wijnappellatie de SaintVincent Tournante, die ’s ochtends vroeg begint met een plechtige processie. Weer of geen weer, de stoet sjokt dan met een beeld van de heilige Vincent door de – vaak modderige, soms besneeuwde – wijngaarden.

Na de speciale mis in de kerk wordt het hele weekend lang door 100 duizend man (en vrouw) gedronken en gegeten in kraampjes en feesttenten. In dat weekeinde organiseert de wijnbroederschap La Confrérie des Chevaliers du Tastevin ook jaarlijks een groots bourgondisch banketgala in hun hoofdkantoor. Het roemruchte kasteel van Clos de Vougeot. In 2021 hadden de feestelijkheden van de Saint-Vincent Tournante moeten plaatsvinden in de appellation Puligny-Montrachet. Maar ook dit evenement is een jaartje uitgesteld.

 

Ben je benieuwd naar de rest van de column? Je leest ‘m in de nieuwste Winelife editie 69. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.