Karin Leeuwenhoek; De laatste druppel

Karin Leeuwenhoek; De laatste druppel

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie in iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK

 

Anthony Taylor is al meer dan 20 jaar ambassadeur van wijnhuis Gabriel Meffre in Gigondas (Zuid-Rhône). Wat drijft hem?

Je naam klinkt trouwens niet echt Frans…

‘Ik ben geboren in Amerika, maar toen ik vier was verhuisden we met het gezin naar Frankrijk. Godzijdank, want ik ben zoooo blij dat ik hier woon. De zee, de bergen en de levenskwaliteit, zeker als het gaat om eten en drinken: truffels, groente, fruit en vooral… de geweldige wijn!’

Kwam je al jong in de wijn terecht?

‘Op mijn 17e begon ik als sommelier in Beaune en toen was ik voorgoed verloren. Ook omdat ik thuis met mijn ouders altijd goede wijnen proefde, zelfs Grand Cru Bourgognes, die toen nog heel goed te betalen waren. Dan ga je wel van wijn houden, hoor.’

En waarom toog je later naar het zonnige zuiden?

‘Haar naam was Cécile… haha. Mijn toenmalige liefde was wijnmaakster en kwam uit Sablet, een beeldig wijndorpje in de zuidelijke Rhône, net als Gigondas dat een paar kilometer verderop ligt. Nu woon ik in het prachtige L’Isle-sur-la-Sorgue, dat ze vanwege zijn ‘grachten’ wel het Venetië van Zuid-Frankrijk noemen. In 25 minuutjes rijd ik naar Gigondas.’

Gi-gon-WAT?!

‘Maison Gabriel Meffre werd hier in 1936 opgericht en groeide uit tot een wijnhuis met 800 hectare wijngaarden. Toen Gabriel Meffre in 1987 overleed, werd het wijngaardareaal verdeeld onder zijn kinderen en moest het bedrijf op een andere manier verder. We hebben toen volop geïnvesteerd in monocépage-wijnen, wijnen gemaakt van één druivenras, waarvoor we samenwerken met wijnboeren uit de Languedoc. Bij die wijnen draait het vooral om het fruit en de merknaam: jullie kennen in Nederland ongetwijfeld onze labels Fat Bastard en Wild Pig! Onder de naam Gabriel Meffre maken we onze signature range: AOC-wijnen uit de beroemde appellaties van de Rhônevallei. Denk aan Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en natuurlijk Gigondas. Ons bedrijf heeft
nu 90 hectare eigen wijngaarden, waarvan de helft biologisch gecertificeerd is.’

 

Ben je benieuwd naar de andere vragen en antwoorden? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.