Column: Veilig wijnproeven in de Zuid-Afrikaanse wijnlanden, doe je zo.

Column: Veilig wijnproeven in de Zuid-Afrikaanse wijnlanden, doe je zo.

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Drinken en rijden is ook in Zuid-Afrika niet de bedoeling. Word je beschonken gepakt, uitgaande van het feit dat er in het bijzondere geval een blaastest aanwezig is, en dat een vriendelijke financiële gift geen soelaas biedt, dan kun je direct door naar de gevangenis. Met vanaf vrijdagmiddag de extra pech dat je gegarandeerd tot maandagochtend mag blijven. Omdat je dan pas op borgtocht vrij kan komen. Een ervaring waar je niet op zit te wachten. Of je moet van een bruisend gang-leven houden. Niet dat het grosse van de bestuurders in Zuid-Afrika zich aan de regels houdt, want nergens ter wereld overlijden er meer mensen in het verkeer door alcohol relateerde ongevallen dan hier. Oftewel: alle redenen om op de weg voorzichtig te zijn. Gelukkig zijn er alternatieven waarbij je niet zelf achter het stuur hoeft te kruipen en toch veilig kunt genieten van de geweldige Zuid-Afrikaanse wijnen.

Wijntram

Logischerwijze kun je een designated driver aanwijzen of een taxi met gids huren. Of je spuugt simpelweg alles uit. Maar er zijn leukere mogelijkheden.

Zo is er in Franschhoek een officiële wijntram, die vijf routes langs verschillende wijnhuizen “tramt.” Met het bekende hop-on hop-off principe: je gaat eruit bij de plek, die jij wil bezoeken. Algemeen verzamelpunt is de terminal. Voor sommige locaties word je vanaf daar met een bus vervoerd. De tram is ouderwets mooi, de routes langs de wijnvelden zijn prachtig, maar je moet wel van veel mensen om je heen houden. En dat is misschien het basisbeginsel van openbaar vervoer. Ook de speciale wijnroute die de rode hop-on-hop-off bus in Constantia rijdt, is drukbezocht. Reuze praktisch als je bijvoorbeeld het wereldberoemde Groot Constantia wil bezoeken of wil genieten van het uitzicht over False Bay bij Beau Constantia.

Zen van het gehobbel

Veel minder massaal is de wijntractor in Stellenbosch. Het is lekker achterop die trekker. Startpunt is het wijnhuis Eikendal en vanaf daar rijden ze door de wijngaard naar een wijnhuis in de buurt. Ondertussen vertellen ze je het een en ander over de wijnen en de omgeving. Na zo’n anderhalf uur komen ze je weer ophalen om je naar een volgend wijnhuis te brengen. Ik werd helemaal zen van de panoramische vergezichten en het gehobbel door de velden. Of het was de wijn, daar wil ik van afzien.Wil je het liever efficiënt aanpakken, dan kun je ook direct vanuit Kaapstad met de helikopter heen en weer vliegen naar bijvoorbeeld het wijnhuis Delaire of Tokara. Binnen drie uur ben je dan uit en thuis, een ervaring rijker en wat mula armer.

Agatha Christie-gevoel

Mijn favoriete vervoersmiddel door de wijnlanden is zonder twijfel de Ceres Railway van Kaapstad naar de “coolste” wijnvelden van Zuid-Afrika in Elgin. Een normale trein zou ik je hier niet aanraden, maar in deze stoomtrein kreeg ik helemaal het Agatha Christie-gevoel. Toen we door een tunnel reden en alles even helemaal donker werd, was ik, toen het weer licht werd, stiekem toch even benieuwd of iedereen nog leefde. Maar dat zal dan wel weer door de boeken komen. Wij hadden heerlijk onze eigen coupé en in de trein zelf was er nog een lounge, een bar en een spa. Waarom niet? Al schommelend genoten we van de van de afwisselende route met uitzichten over de Tafelberg, de wijnlanden en de steile Sir Lowry’s pass om uiteindelijk bij de Elgin Railway Market aan te komen. Daar proefden we de typische wijnen uit Elgin en aten een hapje. Tot dat het fluitsignaal weer klonk en we retour gingen. Met natuurlijk een bubbeltje, want zo zou Agatha het gewild hebben.

Bregje van Weezel
Bregje van Weezel

Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands