Column: Valle d’ Aosta

Column: Valle d’ Aosta

Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Een wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Unsplash

Aan het begin van dit jaar heb ik mijn voornemen met je gedeeld om de onbekende(re) wijnregio’s meer onder de aandacht te brengen. Gebieden waar hard gewerkt moet worden om een prachtwijn te maken maar die, vanwege het onbekende, nog wel eens wordt overgeslagen. Kwestie van onbekend maakt onbemind zeg maar.  Met het centraal stellen van de kleinste regio van Italië rond ik het noordelijke gedeelte van onze laars af en vervolg ik deze ontdekkingsreis op een ander moment verderop in dit jaar. Maar voor nu, signore e signori, eindig ik onze reis net over de Zwitserse grens. Vi presento: Valle d’ Aosta.

Wijnhuizen

Het is een van meest moeilijke gebieden om wijn te verbouwen: veel gebergte, kiezelharde ondergrond en hoog boven de zeespiegel. Het is niet de beste openingszin om een regio te promoten (I know) maar juist door die moeilijke omstandigheden heb ik nog meer respect gekregen voor die wijnhuizen die deze uitdaging zijn aangegaan. Ik kan dan ook niet één wijnhuis in het zonnetje zetten; daarmee doe ik al die anderen tekort. Ieder wijnhuis in deze regio heeft het lef om wijn te verbouwen. Met veel moeite, aandacht, geduld en vooral liefde produceren ze stuk voor stuk kwaliteitswijnen om je vingers bij af te likken. De hele filosofie is gericht op de wijn, de wijngaard en de samenwerking tussen mens en natuur. Of, om met de woorden van vinoloog Hervé te spreken: ‘Caring fot the vineyard, first of all’. Zo simpel kan het dus zijn.

Cornalin

Er zijn zoveel inheemse druiven in die kleine regio: Cornalin, Fumin, Gamay, Mayolet, Picotendro, Premetta en Vien de Nus. Allemaal (met name) te vinden in die hoek. Helaas geldt dat onbekend onbemind maakt en ik kan niet genoeg benadrukken dat deze druiven het podium verdienen. Als je onder zo’n moeilijke omstandigheden tot wasdom kunt komen, heb je karakter. Ik wil er dan ook een paar met jullie delen. De eerste is de Premetta (of de Prié Rouge). Dit is een rosé die tegen het rode aanleunt. De opbrengst is beperkt en de kans is dan ook groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Als je deze jongen echter eenmaal hebt geproefd, is de toon gezet. De intensiteit van deze rosé is echt a league of its own. De volgende held is de Cornalin. De wie? De Cornalin, een lokale druif die alleen in het Franse gedeelte van Zwitserland en in onze kleine regio groeit. Veel meer inheems wordt het dus niet. Deze jongen geeft veel structuur en pit, heeft mooie aardse tonen en qua smaak is het een combinatie van peper en zwart fruit zoals bramen.

Fumin

Valle d’ Aosta, Alto Adige of Friuli. Het zijn allemaal regio’s die qua wijnen in de schaduw staan van regio’s als Toscane, Puglia of Piëmonte. Als je echter deze regio’s gaat ontdekken of, beter nog, gaat proeven, zul je verrast worden. Je proeft de eigenheid, de elegantie, de finesse, de liefde. Ik heb deze regio’s mogen ontdekken en ik gun jou ook die ontdekkingsreis. Beleef die reis, ga ontdekken en laat je verrassen. En als je hulp nodig hebt….laat het mij weten.

Salute! Mark

Meer columns lezen van Mark Bertrand? Dat kan hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands