Column Niek: Een onvergetelijke ontmoeting

Column Niek: Een onvergetelijke ontmoeting

Niek Beute is een topsommelier die op talloze manieren zijn kennis en passie met jullie gaat delen. Zijn passie voor wijn en de ambitie om deze over te brengen bij ieder die dit horen wil is overweldigend. Niek heeft een ruime schat van kennis en ervaring, en een neus voor smaakvol culinair genieten. Zo weet hij iedereen mee te nemen naar het hart van de passie voor wijn. – TEKST NIEK BEUTE

Godfather

Pinot Noir is de Godfather van een grote druivendynastie. Deze Pinot-familie kent vele familieleden, waaronder de stuivende Pinot Blanc, de sobere Pinot Gris en de prikkelende Pinot Meunier. Deze dynastie is oppermachtig en heeft de wijnwereld in haar greep. Pinots zijn net Hollanders; je komt ze overal ter wereld tegen. Van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika staan ze aangeplant. Ze spreken vele talen en aarden in vele bodemtypes. Het enige waar ze last van hebben is hitte.

Een echte solist

Pinot Noir is een geweldige gesprekspartner, maar hij is wel een echte solist. De beste wijnen maakt hij op zichzelf. Het is geen orkestinstrument dat deel wil uitmaken van een symfonie die het publiek omverblaast. Hij maakt dan ook maar zelden deel uit van een druivenmix. De muziek van Pinot Noir is die van een bezeten trompettist. Die met zweet op zijn voorhoofd een bezeten solo geeft en al zijn gevoelens in schelle klanken weet weer te geven. Het is dan ook geen kabbelend achtergrondmuziekje. De indringende muziek van Pinot weet mij pijnlijk diep te raken. Het is geweldig dat hij zoveel harten sneller doet kloppen en dat terwijl hij zeker geen allemansvriend wil zijn.

Bourgogne

De diepe bewondering voor deze druif bloeide in de beginjaren 2000 bij mij op. In die tijd woonde en werkte ik in de Bourgogne, wat het mekka is van de Pinot Noir. Twee jaar na mijn vertrek was ik kort terug in de Bourgogne, ditmaal voor een van mijn meest indrukwekkende Pinot-momenten. Tijdens dit wijnbezoek baande ik mij op een huurfiets een weg door het heuvelachtige
landschap. Het was een ontdekkingsreis naar de ware Bourgogne-cultuur en naar vele van mijn wijnidolen uit dit complexe gebied. Ik verbleef in een van de plukkersvertrekken van het wijnhuis Simon Bize & Fils in het dorpje Savigny-lès-Beaune, net onder de rook van de stad Beaune – het epicentrum van de Bourgogne.

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.