Column: Friuli

Column: Friuli

Mark Bertrand is dol op Italië. Hij houdt van het land, de cultuur, de drukte, de chaos, de handgebaren, het eten en vooral de wijnen. Wijn is voor hem méér dan het product in een fles. Het is voor Mark een beleving, wachtend om geopend te worden. Hij gaat op zoek naar het verhaal achter de wijn en neemt jou graag mee op die ontdekkingsreis.
Beeld: Unsplash

Goed, het voornemen om onbekende wijnregio’s in the spotlights te zetten gaat door en next stop is Friuli. Oké oké, de volledige naam van deze regio is Friuli-Venezia Giulia maar zeg nou zelf: dat is erg lang he. Deze regio ligt in het noordoosten van onze laars en grenst aan Veneto, Oostenrijk, Slovenië en aan de Adriatische zee. Het mooie van dit gebied is dat het een soort van melting pot is. Door de historie heen is er een vermenging van verschillende culturen ontstaan en ontdek je als het ware een soort van sub-identiteit binnen de gemiddelde Italiaanse identiteit.

 

Friulano

Op wijngebied is het een relatief klein gebied en omvat het ‘slechts’ 20.000 hectare aan wijngaarden, maar waar de omvang gering is maakt de kwaliteit het ruimschoots goed. De wijnbouw kent een lange traditie in de regio en de lokale wijnmakers gebruiken zowel inheemse als internationale druivensoorten om hun wijnen te produceren. Ook in de wijnbouw zien we dus die melting pot terug. Liefhebbers van de inheemse druivensoorten moeten dan een Friulano of de alom bekende Pinot Grigio bestellen voor de witte wijn en een Refosco voor een rode. De Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot en Cabernet Franc zorgen voor het internationale karakter. Maar los van dit alles staan de wijnen uit Friuli bekend om hun elegantie gecombineerd met complexiteit. De verschillende micro-culturen geven een prachtige variëteit aan geuren en smaken waarbij je nog wel eens op het verkeerde spoor kunt worden gebracht. Zo zijn de witte wijnen zeer fruitig qua smaak terwijl ze een bloemige neus hebben. De rode wijnen zijn krachtig zonder al te bombastisch te zijn; het is meer ingetogen. De tonen zijn vaak van rijp rood fruit en het kruidige komt met name in de afdronk tot een hoogtepunt. Zeg nou zelf: elegantie en complexiteit all over. Toch?

 

Villanova

Als je Friuli zegt, zeg je wijnhuis Villanova. Dit wijnhuis beheerst voor mij alle aspecten die deze regio op wijngebied zo bijzonder maakt. En Villanova weet waar ze mee bezig zijn. Het wijnhuis is opgericht in 1499 en is één van de oudste wijnhuizen in Friuli. De eeuwenoude ervaring gecombineerd met het respect voor traditie en de natuur is voor mij meer dan voldoende om dit wijnhuis onder jullie aandacht te brengen. Ik kan iedereen zonder blikken of blozen het gehele assortiment aanbevelen. Ik wil mij voor nu beperken tot de inheemse druiven; mijn persoonlijke voorkeur. De Refosco (het red one) is mijn favoriet. Het eerder genoemde rijp rode fruit vult dan je hele mond waarbij zelfs tonen van cassis waar te nemen zijn. Vol van smaak, vol in de mond maar mooie ronde en zachte tannines. Schenk bij ieder visgerecht een Friulano van Villanova; zonder twijfel één van de meest mooie aromatische witte wijn uit het noorden van Italië. Met name de lange, zeer aangename afdronk zorgt er iedere keer voor dat je verlangt naar de volgende slok.

 

Wijnclub

Het is wellicht een spoiler maar als ik weer de host mag zijn van onze wijnclub (de Wienbülle), staat deze regio op het wijnprogramma. Wijn Villanova zal dan de hofleverancier worden maar ook op culinair vlak ga ik hen onderdompelen in al het moois dat Friuli te bieden heeft. Of ik dat allemaal in één avond red….ik doe mijn best.

Salute,

Mark

Meer columns lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands