Column: Donkere dagen

Column: Donkere dagen

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column.

Barre tijden. Ook in mijn leven was het dit jaar crisis. Een va-et-vient van ziekte, verdriet en dood. Twee intense zorg- en rouwprocessen zorgden uiteindelijk voor emotionele en fysieke uitputting. Dat fysieke onderdeel snapte ik nog wel – deels omdat slapen toch al niet mijn talent is – maar dat mijn spirituele reserves op konden raken voelde als een knock-out. Wat hebben deze zielenroerselen met wijn te maken? Best veel, als wijn je leven is.

Ik moest denken aan de toespraak van Huub Oosterhuis bij de uitvaart van Prins Claus. Hij sprak over Claus’ depressies: ‘Zwart als git wordt het licht. Aardedonker de zon, de maan en de sterren. Loodzwaar hangen de wolken, en na de regen klaart het niet op.’ Ook herinnerde ik me een andere aangrijpende passage uit Bijbelboek Prediker, over olijven die niet meer smaakten. Een grauwsluier van grijze wolken en watten in het koppie ondermijnt het plezier in het leven, haalt overal de kleur en glans van af. De geneugten des levens kunnen niet meer bekoren. Zaken waarvan ik normaal zo genoot, voelden leeg en zinloos, naargeestig zelfs, precies omdat ik dat niet meer goed kón: genieten. De rouw regeerde en remde alles. En voor mij misschien wel de gekste gewaarwording: dat de wijn niet meer smaakte.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands