Column: de oogst van 2024 in Zuid-Afrika: vroeg, klein én fijn!

Column: de oogst van 2024 in Zuid-Afrika: vroeg, klein én fijn!

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Omgekeerde wereld in Zuid-Afrika. Wij zijn zo’n beetje aan het einde van de herfst. De dagen worden korter en het is ineens weer fris wanneer de zon weg is. De wijnvelden kleuren van goud naar steeds dieper rood. Het zal niet lang meer duren, voordat alle bladeren verdwenen zijn en de ranken weer in hun blootje staan. Van vallende blaadjes wordt niemand vrolijk. Gelukkig biedt de nieuwe oogst soelaas, die lijkt veelbelovend en was gelukkig vroeg. Dat laatste feit heeft een hoop ellende voorkomen. Waarom? Ik leg het uit.

Als een gek gingen groeien

Nu alle druiven veilige en wel opgeborgen zitten in een vat of fles, kunnen we de eerste conclusies trekken. Een ding is zeker. Het weer en dan vooral de extreme vorm ervan, heeft nadrukkelijk een stempel gedrukt op de oogst van 2024.

Het begon met een kletsnatte winter, met als climax de enorme overstromingen in de vroege lente. Met alle gevolgen van dien in de wijnlanden. Wijnranken kunnen niet zwemmen. Toen kwam de wind en die ging ook niet meer liggen. Veel struiken kwamen daardoor pas laat of weinig in de knop. Voordeel van al die regen was dan wel weer, dat de dammen bommetje vol zaten en de grond lekker verzadigd was. Achteraf gezien was dat allesbehalve een overbodige luxe, want met de wind kwam ook vroeg de hitte. Waardoor de druiven als een gek gingen groeien. Slurpte al dat water op en die hectische wind droogde de boel alleen maar meer en sneller uit.

Vroeg, klein en fijn

Door die “groeispurt” en het ontbreken van water, haalde de druiven veel eerder dan normaal de benodigde suiker- en PH- levels en zuurgraad. De oogst vond dan ook zo’n 10 tot 14 dagen eerder plaats. Vooral aan de kust waren ze opvallend vroeg. De oogst was ook nog eens snel gepiept, er was overduidelijk minder te plukken en de trossen waren kleiner dan normaal. Geschat wordt dat de opbrengst dit jaar zo’n 20-50% minder is. Met dank dus aan die wind. Maar…. er is een maar: de oogst is dan misschien klein, maar ook heel fijn. Want vooral late rode wijnen en de in grote getalen aanwezige sauvignon blanc hebben smaaktechnisch uitermate goed geprofiteerd van dat warme weer.

Stortbuien en windvlagen met orkaankracht

De kwaliteit van die vroege en kleine oogst lijkt dus veelbelovend en achteraf gezien is het een geluk, dat die oogst juist vroeg en snel klaar was. Want net erna, begin april, raasde er een enorme storm over de Kaap. Geheel ongebruikelijk, gezien de tijd van het jaar. Deze nogal vroege winterstorm ging gepaard met stortbuien en windvlagen met orkaankracht, en heeft vooral en wederom in de wijnlanden veel schade toegebracht. Eeuwen oude eikenbomen zijn omvergewaaid, daken werden weggeblazen en veel wegen waren onbegaanbaar. Daarbij zorgde de wind er ook nog eens voor dat branden zich razendsnel konden verspreiden. Helaas is daardoor bij een van Stellenbosch’ oudste wijnhuizen, Blaauwklippen, het 300-jaar oude “Manor House” totaal afgebrand.

Geluk bij ‘n ongeluk

De ellende zou nog groter geweest zijn als de oogst, zoals normaal, nog in volle gang was. Een geluk bij ‘n ongeluk, zeg maar. Denk dat anders de trossen ons om de oren hadden gevlogen en daar worden de druifjes niet beter van. We maken ons nu klaar voor de volgende winter en ben benieuwd wat die voor ons en het volgende wijnjaar in petto heeft. We zijn ondertussen wel wat gewend zo aan het eind van de wereld. Ik laat het jullie weten.

 

Meer columns van Bregje lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands